Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БЕРЛИН - "Направихме поредната от многото важни стъпки напред. Сега става въпрос за европейска политика по даване на убежище и по миграцията. На преден план е изграждане до ноември на центрове за регистрация на пристигащи бежанци в Италия, Гърция и България, така наречените Hot Spots (горещи точки - б.р.), което е важна предпоставка за честно разпределение на бежанския поток в Европа", обяви Ангела Меркел снощи в Брюксел.

Канцлерката обяви, че такива "горещи точки" ще има в държавите от Шенген Италия и Гърция, а България сама била пожелала такава да има и на нейна територия.

Публикуваните първо в Клуб Z думи предизвикаха противоречиви реакции в България.

Евродепутатката Ева Паунова, която превеждаше на част от срещите на Борисов в Брюксел, отрече България да е предлагала подобно нещо. 

Източници от МВР отрекоха изобщо подобно предложение да е било обсъждано при подготовката на посещението на премиера в Брюксел. 

Вицепремиерът Меглена Кунева обясни, че "гореща точка" ще има само, ако България я поиска.

А председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов зададе още въпроси.

Накрая самият премиер Бойко Борисов се изненада защо хората се изненадвали от новината.

 

И понеже различните интерпретации очевидно са налице, предлагаме ви пълен превод на изказването на Ангела Меркел от снощи:

“Днес не говорихме за разпределението на 120 000 бежанци, а за това, каквото и да е решението по разпределението, по което ЕК направи нови предложения, то то може да бъде осъществено, само ако имаме съответните изходни точки, така наречените Hot Spots.

Това беше предмет на обстойна, но и конструктивна дискусия. Беше подчертано, че държавите, които са на външната граница, именно Гърция и Италия, но и България обърна внимание на факта, че не принадлежи към Шенгенското пространство, но има граница с Турция, така тези държави ще изградят Hot Spots най-късно до ноември 2015 г. и там ще бъде извършвана идентификацията и регистрацията, взимане на пръстови отпечатъци от мигранти.

Същевременно целта е чрез тези Hot Spots да се осъществява както връщането, така и разпределението на бежанците. Това е много прецизен резултат на задачите, които тези Hot Spots имат. Така че това, което днес решихме, е в допълнение на решеното вчера от вътрешните и правосъдните министри. Те направиха това, което ние като държавни и правителствени ръководители не сме в състояние да сторим.

В този смисъл аз лично съм много доволна от резултатите, дори същевременно да знаем, че още не са изцяло налице предпоставките, чрез които можем да решим обхватно бежанския проблем. Ние обаче направихме една от многото необходими стъпки напред. Ето защо беше важно днес да се свика Европейски съвет – да обменим мнения, да се стигне до взаимно разбиране. Долових, а и се застъпих за това, че е налице общо желание заедно да решим тази задача, че имаме обща отговорност и че сега ще предприемем необходимите стъпки.”

Ключови думи

Коментари

тука е така

Оставка на Тиквата,веднага!Как може такова нещо,пред такива грешки Орешарски и Станишев и Царя започват да ми липсват,егати и чуждопклонничеството!

много нагло изнудване

DogWoman

Струва ми се, че това изречение, в което се споменава България, може да се тълкува на кого както му хрумне. Примерно така: "Беше подчертано, че държавите, които са на външната граница, именно Гърция и Италия (но и България обърна внимание на факта, че не принадлежи към Шенгенското пространство, но има граница с Турция), така тези държави ще изградят Hot Spots най-късно до ноември 2015 г. и там ще бъде извършвана идентификацията и регистрацията, взимане на пръстови отпечатъци от мигранти." П.П. Това изобщо не е критика към превода. Устна реч се превежда изключително трудно и затова хората правят писмени договори и официални документи, за да е всичко ясно и черно на бяло.

тука е така

На мен пък ми се струва че трябва да си спреш наркотика наречен ГЕРБ и Бойко и да помислиш малко какво се случва изобщо!Ду Ю Ъндърстенд?

Петър

Без да съм фен на ГЕРБ, не мога да не се съглася с DogWoman на 100% с този ѝ коментар.

s.djam

Абсолютно права сте, ако бяхте дочели обаче материала докрай, щяхте да си изясните какво точно казва Меркел - когато отговаря на журналистически въпрос накрая.

:)

Клубзъ, почвайте "промивките на мозъци", след като се установява, че все пак Бойко го е казал. Такова развитие съвпада и с политиката на Козяк. Действайте, с Желев не става, но дайте думата на наперения Кръстев, на ослушващия се като "заек в люцерна" - Бедров, на малоумния Смилов и почвайте. Чакаме Ви простотиите, колко е цивилозовано да приемаме бежанци, ей сега ще станем "гореща точка", що пък не :)

xaxa

Ще ходят и на специален семинар на някакво гуру, така че и на нови похвати ще сме свидетели. Ще е забавно. :)

s.djam

Хубаво е, че следите поименно авторите в сайта ни :-) Купувайте си и списанието.

Гореща точка по европейски правила,оборудвана материално и експертно,финансирана и даваща работа на местни хора в близост до границата,е много по-добър вариант от лошите лагери,пръснати из страната.Който отговаря на условията за бежанец минава през всички формалности и бива пренасочен в пожелана страна.Мигрантите неотговарящи на бежанския статут - обратно,без навлизане в територията.Не разбирам кое е страшното.

Атанас

Лошото, драги ми необразовани смехурко, е че страната-членка на ЕС която ги регистрира за първи път се разглежда като тяхна ЕС-родина (home country).

Бойко Тиквата - шампион по правене на свирки. Аферим Машаллах

009

Поздрави на всички дръвници-евроГейци. Изграждаме хотспот, влизат 1000000 "бежанци" които на практика са преселници търсещи ПО-ДОБЪР живот а не спасение, от тях Х души Германия&Компания си подбират такива които са благонадеждни, а останалите остават в БГ. Супер замисъл. Но не е супер за нас.

Петър

Абе пич, вземи първо прочети какво значи "гореща точка" и тогава се изказвай по темата.

Щом Меркел ЛИЧНО е много доволна от резултати, положението не е добре за нас. Като казвам нас, нямам предвид България, а хората, нормалните, нямащи нищо общо с европейската изкукуригала върхушка, населяващи ЕС.

009

Както може сами да видите, даже без хотспот ни връщат солидно количество мигранти. А преценете при наличието на хотспот колко ще ни натресът "Австрия е върнала 5000 имигранти в страни от ЕС, най-вече на България и Румъния"

Споко, Рапонът ще ви каже довечера: "по-добре да ги преразпределяме, отколкото да ги заселваме". А после ще разберете, че това е вица за боя, солта и жълтиците ;)

В Германия вече гонят хора от жилищата им, за да настанят на тяхно място "бежанци". А един регионален шеф на ХДС казал, че Германия се нуждае не само от култура на посрещането, но и от култура на изпращането, и сега всички "политически коректни" са срещу него.

Източник?

Дидо

Пишеш пълни глупости, изсмукани от нечий задник!

Али Ръза Текин

Лошо ми е, дайте ми един аспирин!

До редакцията

ДАЙТЕ ОРИГИНАЛА НА ВАШИЯ МАТЕРИАЛ, на който се позовават Стандарт и Блиц на 24/09 между 8 и 8:30 часа за "поисканата гореща точка". СКРИХТЕ ЛИ ГО???

s.djam

http://clubz.bg/28142-merkel_bylgariq_sama_poiska_goreshta_tochka_za_bejanci_na_nejna_teritoriq

САМО ЗА ТЕЗИ ДУМИ бойко трябва да отиде да си гледа МАНГОЛИЙТЕ а вие журналисти защо не питате защо МЕРКЕЛ лъже БОЙКО НЕ Е КАЗВАЛ ТАКИВ ДУМИ АМА КАТО Е ЧУЛ ПО КОЛКО ПАРИ ЩЕ МУ ДАВАТ СЕ Е СЪГЛАСИ ЗА ТОВА АЗ СЪМ УБЕДЕН ТОЙ Е СРЕБРОЛЮБЕЦ

КАК СИЙКА

МОМЧЕТА НЕ СЕ ГНЕВЕТЕ ВЕЧЕ НЯМА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА И ВСИЧКИ КОИТО СЕ СТРАХУВАТ ОТ НЕЯ ЩЕ БЪДАТ ПОКАНЕНИ ДА СЕ ВЪРНАТ ПО РОДНИТЕ СИ МЕСТА И ТЕ ГО ЗНАЯТ ПО-ДОБРЕ ОТ НАС В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА Е ТИХО НИТО ЕДНА БУРКА ИЛИ ЗАЧУЛЕНА БУЛКА ОЧАКВАЙТЕ ЕВРОАЗИАТСКИЯ СЪЮЗ .ГЕРМАНЦИТЕ НЕ ИСКАТ МЕРКЕЛ ИСКАТ ПУТИН ЗА КАНЦЛЕР БОЙКО БОРИСОВ ДА СИ ВЗЕМЕ ВИЗА ЗА АМЕРИКА ПРИ ДЕТЕТО СИ ТОЛКОВА ОТ МЕН А... ЩЯХ ДА ЗАБРАВЯ КИТАЙЦИТЕ СА В СИРИЯ С ФЛОТИЛИЯ ПОМАГАТ НА ПУСИЯ.ГЪРЦИТЕ КАЗВАТ НА МЕРКЕЛ КАЛИ НИХТА КИРИЯ МЕРКЕЛ ТАКА НЯМА ДА ВРЪЩАТ МИЛИАРДИТЕ КОИТО ДЪЛЖАТ

""Става въпрос за "горещи точки" в Гърция и Италия. България обърна внимание, че също има външна граница с Турция и че също е поставена под голям натиск от бежанската вълна. Ако България иска да изгради такава "гореща точка", тогава ще получи абсолютно същата подкрепа и абсолютно същата помощ от европейските институции и агенции, каквато получават Италия и Гърция", каза германският канцлер на среднощната пресконференция след срещата на върха" - това по Капитал. Да повторим: "Ако България иска да изгради такава "гореща точка", тогава ще получи..." И да сравним с това тук: "Щом България иска да изгради такъв Hot Spot, то тя ще получи..."

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.