„И в момента има горещи точки на бежанците в България. Кое ви изненада, че това е новината на деня, от всичко, което съм изразил като позиция на срещата?”, коментира днес премиерът Бойко Борисов.

Репликата дойде по време на конференция във връзка с най-големите предизвикателства, породени от бежанската криза, пред страната ни, предаде „Фокус”. 

Така Бойко Борисов коментира обществения отзвук след изявлението на Ангела Меркел, че България сама е предложила да подслони "гореща точка" на своя територия.

Ние и сега сме гореща точка и затова са страховете на българите, че тази вълна, това цунами, което се движи през Средиземно море и... когато всички затварят границите, то ще дойде на нашата граница”, продължи той.

„По време на срещата в Брюксел казах на колегите, че ние вървим след събитията, аз изпитвам тревога от това, което ни предстои. Колкото повече огради се построят, толкова по-трудно те ще преминат в други държави. Преди да стане думата за горещата точка, има няколко предложения, които съм направил и които услужливо се премълчават. Ние в ЕС се събираме само да кажем колко милиарда трябва да отделим и къде да разселим емигрантите, друго решение, изпреварващото събитията решения неможем да вземем”, заяви Борисов.

Според него той се опитал максимално да защити "интереса на страната и хората, поставяйки темите и проблемите точно такива, каквито са, без да противореча на хуманността на България".

И допълни: "Нямам претенции, че съм най-умният и най-знаещият, ако има друго предложение, веднага ще го приема, но това се реалностите на днешния ден.

Днес в Народното събрание евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова, която е превеждала на срещите на Борисов в ЕНП, обаче не потвърди тази информация. Според нея е било обсъждано така наречените "горещи точки" да бъдат извън ЕС.

"Доколкото съм запозната, вчера присъствах и на една от срещите на лидерите на ЕНП, България не е поискала такова нещо", каза Паунова.

"Гореща точка ще има само ако България я поиска", уточни от Смолян вицепремиерът Меглена Кунева.