Президентът Барак Обама с цялото си семейство посрещна папа Франциск на пистата пред стълбата на самолета на летището в базата "Ендрюз". Това е безпрецедентен жест към гост на Щатите през цялото управление на демократа. Заедно с него бе и вицепрезидентът Джо Байдън, също придружен от семейството си.

Папата поздрави Мишел Обама и двете й дъщери.

Светият отец се ръкува сърдечно с Обама, съпругата му Мишел и двете им дъщери. Многохилядно множество от посрещачи викаше през цялото време: "Да живее папата. Добре дошъл в САЩ".

Заедно със семейство Обама да посрещнат светия отец беше дошло и семейството на вицепрезидента Байдън.

На път за Вашингтон от Хавана главата на Римокатолическата църква заяви пред журналисти в самолета, че е много щастлив, че за първи път посещава САЩ. Той отхвърли всякакви подхвърляние от година във медиите, че бил социалист или лявомислещ. Папа Франциск подчерта, че независимо, че критикува недъзите в глобалната икономическа система, той вярва в установената социална доктрина и участието на църквата в нея.

Католическият пастир благослови дечица, дошли на летището да го посрещнат.

Веднага след като размени няколко думи с президента Обама, светият отец се качи в малко фиатче 500 и потегли с кортеж към резиденцията си във Вашингтон. Присъстващите останаха изумени, че той е избрал толкова малка кола, която е колкото вратата на Звяра, както наричат лимузината на американския президент.

Франциск пое към Вашингтон с малко фиатче.

След среща в Белия дом с Барак Обама, Франциск ще направи обиколка из улиците на Вашингтон с папамобила, от който ще поздрави стотиците хиляди хора, струпали се по улиците, за да го посрещнат.

В четвъртък Негово светейшество ще отслужи голяма меса на кота 0 в Ню Йорк, където на 11 септември 2001 година бе извършен най-големият атентат в историята на човечеството. Утре той ще говори и пред участниците в сесията на Общото събрание на ООН.