За пореден път президентът Обама и неговият външнополитиески екип недоумяват. Защо Владимир Путин наводнява Сирия с войски и оръжие? В к рая на краищата, американският държавен секретар Джон Кери каза три пъти на руския си колега Сергей Лавров, че това само ще направи нещата по-зле.

Но за кого ще стане по-зле? За още хиляди цивилни, които ще умрат или ще избягат в резултат на боевете, които неизбежно ще се ожесточат. сигурен съм, че Лавров се вълнува от тях точно толкова, колкото от 8000-те убити в руската авантюра в Украйна.

Кери и Обама са сериозно разтревожени, заото не могат да разберат твърдолинейния човек в Кремъл. Целите на Путин в Сирия са повече от очевидни:

1. Да утвърди влиянието на Русия в Близкия изток и на я направи доминираща външна сила. най-голямата амбиция на Путин е да си отмъсти и да обърне хода на унизителната загуба на статута на суперсила от страна на Русия преди четвърт век. Ве чу е лесно да разбере това на американския президент, който седем години усърдно подкопава влиянието на Америка зад граница.

2. Да подкрепи главния и най-отдавнашен арабски съюзник на Русия. Откакто Ануар Садат изрита СССР от Египет през 1972 г., семейство Асад в Сирия е главната опора на Русия в Близкия изток.

3. Да разшири военната зона на руското влияние. Тя си има военноморска база в Тартус - единствената от такъв род извън Русия. Тя има и летище край Латакия, което сега се разширява с докарването на бойни танкове, бронирани коли, оръдия "Хауицър" и строеж на помещения за 1500 души. Това е солиден намек, че предстои пристигането на сухопътни сили.

4. Да изтласка американците. за Путин геополитиката е игра с нулев сбор - Русия горе, Америка долу. той демонстрира на кого може да се разчита в това много трудно съседство. Обама даде само за малко глътка въздух на кюрдите, измами съюзниците на САЩ със сделката с Иран и изостави сунитите от групировката "Анбар", които ни помогнаха. Същевременно Путин рискува с навлизането на Русия, за да спаси сирийските си съюзници.

Обама заявява, че Башар Асад трябва да си отиде, слага червена линия на химическите оръжия и не прави нищо. Русия действа от името на отчаян съюзник. Кой искате да дойде при вас?

5. Отново да легитимира посткримска Русия, като я направи крайно необходима за Сирия. Това е почти като да улучиш с един изстрел два заека. Тази седмица в ООН Путин ще предложи Русия за водещ член на нова коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД). Потьомкинската война все повече отслабва Обама с неговата фантомна местна армия (от нашата програма за обучение на стойност 500 милиона долара излязоха едва петима бойци) и вялата военновъздушна кампания. Това, което предлага Путин, е Русия, Иран и "Хизбула" да застанат начело на борбата срещу джихадистите.

Предложението на Путин е ясно - спрете да воювате срещу Асад, приемете Русия като водещ играч и се примирете с регионалната хегемония на Русия-Иран-"Хизбула", а ние ще поведем борбата срещу ИД.

Има и бонус. Най-интелигентната част от гамбита на Путин е негласното разрешаване на кризата с бежанците в Европа.

Обзети от чувство за вина и страх, европейците нямат идея какво да правят. Путин предлага изход - няма война, няма бежанци. Спрете гражданската война в Сирия и не само ще спре наводняването на Европа, а тези, които са там, ще се върнат в Сирия.

Путин казва: "Разрешете конфликта с моя клиент на място - режима на Асад, към който да се присъединят някои "нормални" опозиционни сили - и аз ще разреша вашия бежгански кошмар".

Едва ли не изпадате във възхита от този цинизъм. В края на краищата, това, което движи бежанците, е войната, а тези, които движат войната, са Иран и Русия. Те осигуряват материала и основите, а сега в растящи количества - войските, които подгряват конфликта. Подпалвачът се прави на пожарникар.

В крайна сметка, повечето бежанци не бягат от ИД. Нейните прегрешения привличат повече вниманието, но от нея са пострадали повече малцинствата - християните и язидите. Огромна част от тях вече бяха подложени на етническо прочистване на контролираната от ИД територия. Европейските лагери за задържане са претъпкани със сирийци, бягащи от варварствата на Асад, най-вече от атаките му срещу цивилни с артилерия, хлор и натъпкани с пирони касетъчни бомби.

Путин се притичва на помощ. Както в случая с химическите оръжия, той идва да спаси положението. Ако приемем това, Русия ще стане неизбежен партньор. Тя ще започне военна и дипломатическа координация с нас. (Току-що сме се съгласили на преговори за увеличаване на руското присъствие в Сирия.) Изолацията й след агресията в Украйна ще бъде прекратена и заедно с Иран тя ще стане регионален арбитър.

Накрая стратегията на Путин може да не проработи, во това, за което става дума, е изключително сериозно и съвсем не е мъгливо. Белият дом може да престане да си почесва колективната глава всеки път, когато поредният транспортен самолет "Руслан" стоварва танкове и морски пехотинци в Латакия.

----

* Авторът е американски журналист, колумнист, чийто коментари се публикуват от над 400 издания по света. Препечатваме тази статия от в. "Вашингтон пост".