Сирийските сили за сигурност може да са използвали току-що получено руско оръжие за бомбардировка срещу "Ислямска държава" (ИД).

Това съобщи руската редакция на Би Би Си, като цитира базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права.

При бомбардировките, извършени вчера, са убити общо 43-ма души.

Сирийските сили са ударили позиции на ИД в завладения от нея град Палмира, обявен от ЮНЕСКО за част от световото културно наследство. Там са нанесени общо 25 удара. Загинали са 26 души, сред които 12 бойци на джихадистката грпировкща. След това бил бомбардиран град Идлиб, където били убити 17 човека.

ИД превзе Палмира през май и обяви, че е нищожила редица паметници на културата там, които смята за противоречащи на исляма. Джихадистите обезглавиха и главния археолог на града Халед Асад.

Точно при тези удари е вероятно да е било използвано изключително точно руско оръжие, доставено съвсем наскоро от Москва за режима в Дамаск, твърдят правозащитниците.

Ден по-ръно пък правителствената авиация бомбардирала град Рака, столицата на ИД.

Съобщенията идват на фона на слуховете, че Русия увеличава военното си присъствие в Сирия. Късно вчера американски разузнавателни източници заявиха, че Москва може да е изпратила в арабската република 4 стратегически изтребителя, а също така танкове и бронетранспортьори. Очаква се скоро там да отидат и руски военнослужещи.