Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БЕРЛИН - Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристига в неделя в Берлин за среща с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, съобщи днес говорител на Министерството на външните работи в Берлин.

Явно срещата е извънредна и наложителна, тъй като до обявяването й не беше отбелязана в седмичната програма на Щайнмайер.

Според изтекла информация основната обсъждана тема ще е бежанският поток. Акцент обаче ще е дали да се привлече и Русия и дали Кремъл би могъл да играе конструктивна роля за намиране на дипломатическо решение на кризата в Сирия.

Точно от тази размирна страна тръгват най-много бежанци към Европа.

Владимир Путин пък поддържа тесни, дори приятелски отношения със сирийския си колега Башар Асад, въоръжава армията му, има и информация, че руски контингент от военновъздушните сили вече е в Сирия.

Берлин и Вашингтон залагат на дипломацията за слагане край на гражданската война в тази страна.

В случая не говорим за въздушните атаки на САЩ и съюзници срещу джихадистите от "Ислямска държава". Според наблюдатели сирийските граждани загърбват родината си предимно заради терора на режима на Асад.

Срещата на Щайнмайер с Кери ще се проведе в резиденцията на немското Външно министерство “Вила Борзиг”, която се намира на територията на Дипломатическата академия в берлинския квартал “Тегел”. Комплексът е разположен в парк на брега на езеро, охраната е драстична.

Разговорът между домакин и гост започва в 14,45 ч местно врере. Предвижда се той да продължи до 17,15 ч, след което двамата външни министри ще направят изявления.

Преди срещата си с Кери в неделя Франк-Валтер Щайнмайер отлетя днес за Анкара. Темата отново са бежанците от Сирия. Турция прие над 1 милион души от съседката си. На срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу Щайнмайер ще предложи германска помощ за справянето с бежанския проблем на турска територия, твърдят осведомени. Трябва да се признае, че Турция прие и продължава да приема бежанци от Сирия, но не е в състояние да предложи нормални условия за живот на над един милион пришълци.

Жестът на официален Берлин е хуманен, но и добре премислен ход - в бежанските лагери в Турция да се създадат такива условия, че да намалее бежанският поток към Европа.

Преди да отлети за Анкара Щайнмайер заяви, че ще има квоти при разпределянето на бежанците между държавите от ЕС, дори някои сега да не са съгласни.

“Не може Германия, Австрия, Швеция и Италия сами да носят цялата тежест. Това не е европейска солидарност”, заяви дипломат номер 1 на Берлин.

Както е известно, Унгария, Чехия, Словакия и Полша се обявяват срещу квотите. Вътрешните министри на държавите от ЕС обаче могат да ги наложат. Докато решения в Европейския съвет се взимат с консенсус, при такива на ниво министри е нужно мнозинство от 55 на сто, ако взелите решение са от държави от съюза, където населението представлява 65 на сто от жителите в ЕС.

Ясно е като бял ден, че квоти ще има и това е справедливо. Дори и да искат, Германия, Австрия и Швеция не могат да приемат милиони прокудени от войни и кризи.

Ключови думи

Коментари

Ясно че не могат да приемат милиони бежанци, а кой е казал че трябва да го правят? Никакви квоти докато не започнат да звучат по-разумно!

Тнт

Не "ще канят", на колене са пред Русия! Добро утро :)

дестилатор

Тнт русин ли е или българин ?

дестилатор

Русия е най-голямата по площ страна в света.Това е интересно за статистиката.Лесно е да се намери на картата. Защо ,обаче не привлекателна за хората от другите страни ? Извинение: Забравих за Волен и сие, които милеят за Матушка Рус , но от разстояние - например Париж.

009

Русия е много конструктивна. Конструира съоръжения в Сирия. Затова и ще я "канят". Това е все едно да поканиш човек които е в стаята да влезе в стаята.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.