Задава се поредната празнично-почивна четиридневка. Вероятно много от вас ще пътуват в чужбина през тези дни. По този повод Външното ни министерство разпространи актуална информация за гражданите, които тръгнат към Германия, Холнадия, Хърватия, Словения и Македония. Какво може да очаквате на границите и с какви документи трябва да сте снабдени. Непосредствено преди тръгването е добре да направите още една провепрка, защото ситуацията заради бежанската криза е динамична. Ето и информацията на МВнР: 

  • Германия

От 13 септември 2015 г. Германия възстанови временно граничния контрол на границата си с Австрия. Освен контрол по автомагистралите, германската федерална полиция упражнява избирателен контрол по главните и второстепенни пътища и патрулира във влаковете. На проверка подлежат предимно превозни средства, чиято конструкция  дава възможност за превоз на бежанци.

Задръствания и дълги опашки се образуват основно по следните маршрути: Зубен (A 3 Линц-Пасау); Валсерберг (A 8 Залцбург-Мюнхен); Киферсфелден (A 93 Куфщайн-Розенхайм).

Предстои Федералната провинция Саксония да въведе контрол по автомагистрала А17 на границата с Чехия.

Актуална информация за състоянието на границата на ФРГ с Австрия и Чехия  може да се намери на следните официални сайтове:

http://www.bundespolizei.de/DE/_Homepage/_functions/Buehne/2015/Migrationslage/150913_pm_migration.html и

https://www.adac.de/reise_freizeit/top_news/detail.aspx?ItpId=7753&PagingIds=wucNachricht1&ReturnUrl=pU2e4GEeBfIMvtNQvtNNpUu.2AZ,vGqnpfuevnymF05,EGELwA_

Информация за пътната и ж.п. обстановка по границите на ФРГ, обхващащи територията на провинциите Бавария и Баден Вюртемберг, предоставят следните интернет-страници:

www.verkehrsinformation.de u

www.bahn.de

От тях всеки момент може да се получава най-актуалната информация за натовареността на пътната и ж.п. мрежа, задръствания и други пречки за нормалния трафик. Посочват се както причините за нарушаване на нормалното функциониране, така и кога ще бъде възстановено движението. Двете интернет-страници предлагат и опции за сваляне на приложения към мобилни телефони и по този начин пътуващите към или от ФРГ всеки момент да разполагат с актуална информация.

Холандия

Посолството на Република България в Хага съобщи, че според холандската национална телевизия, от 16 септември 2015 г. на граничните пунктове с Германия мобилни групи на Кралската военна полиция (Koninklijke Marechaussee) извършват проверка на леки, лекотоварни и товарни автомобили. Целта на проверките е да се предотврати трафик на хора. Няма сведения за струпвания на превозни средства и хора по шосейните пътища, както и за проблеми в железопътния транспорт.

  • Хърватия

Съгласно официална информация от МВР на Хърватия, към момента ефективно функционират централните ГКПП  Баяково (граница Сърбия – Хърватия) и ГКПП Мацел (граница Хърватия – Словения) на автомагистрала А3. Съгласно данните от тези гранични пунктове не се предвижда затварянето им.  През следващите дни се очаква появата на дълги автомобилни колони поради засилен граничен контрол.

Затворени са следните ГКПП между Хърватия и Сърбия: Илок, Илок II, Принциповач, Принциповач II, Товарник, Ердут и Батина.

Ж.п. гарата на ГКПП Товарник също е затворена.

Движението на влакове, както и на МПС, във вътрешността на страната е нормално.

Препоръчва се на българските граждани, пътуващи през Хърватия, да пътуват по централната магистрала А3 и да преминават през ГКПП Баяково и Мацел,  като избягват преминаване на границата по други маршрути.

Актуалната пътна обстановка може да бъде проследявана на следния линк на хърватския Авто-мото клуб:

http://www.hak.hr/en

  • Словения

МВнР на Словения е уведомило за временно въвеждане на граничен контрол по вътрешната сухоземна граница с Унгария, в сила от 17 септември 2015 година. Първоначално проверките се въвеждат за срок от 10 дни и ще бъдат удължавани в зависимост от броя на мигрантите, идващи от Унгария.

В реално време обстановката по пътищата в Словения и по граничните пунктове може да се следи на интернет адрес:

http://www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx

МВнР препоръчва  на пътуващите за/през Словения български граждани да се консултират относно актуалната информация за състоянието по пътищата на интернет-страницата на Словенската пътна служба: www.dars.si

  • Република Македония

Пътната обстановка в Република Македония е нормална. Не се очаква утежняване на ситуацията през предстоящите почивни дни. Всички нейни гранични пунктове със съседните държави функционират нормално. Обстановката на гранично-пропускателните пунктове на Р България с Р Македония (ГКПП Гюешево, ГКПП Логодаж и ГКПП Златарево - Ново село) е нормална, като не се очакват усложнения.

Предвид големия мигрантски поток по линията север-юг (към границите с Гърция и Сърбия), не се препоръчва използване на железопътен транспорт и автобусите на градския транспорт в тази посока. Все още продължава железопътната стачка в страната, поради което пътуването по другите направления е затруднено. Като цяло се препоръчва да се избягва влизане в Гърция и Сърбия през територията на Р Македония в ГКПП „Богородица” и ГКПП „Табановце".

МВР на Р Македония предупреждава, че е засилило акциите за проверка по пътищата на страната, поради увеличаване на пътнотранспортните инциденти в последно време.

Пътната обстановка в Р Македония може да се следи на следния сайт:

http://www.amsmspi.mk/mk/sostojba.asp

и на сайтовете на

МВР на Р Македония:  http://www.mvr.gov.mk/default

Авто-мото съюз на Р Македония:http://www.amsmspi.mk/mk/sostojba.asp#soob_info