С 12% ще бъдат увеличени възнагражденията на магистратите и съдебните служители. Това ще стане от 1 ноември и е за сметка на бюджета на съдебната власт, съобщи "Правен свят". Решението взе днес Висшият съдебен съвет. За първи път през тази година в съдебния бюджет има излишък от около 6 млн. лева и тези средства ще бъдат използвани за увеличение на заплатите.

Освен това днешното решение на Съвета ще бъде изпратено на финансовия министър, за да бъде взето предвид при изготвянето на проектобюджета на съдебната власт. Актуализацията на възнагражденията е заложена в проекта на бюджет за 2016 г., изготвен от ВСС. Кадровиците искат 542,5 млн. лева бюджет, от тях 330,3 млн. лева за заплати, в които са планирани 12-те процента увеличение.

Заради повишаването на възнагражденията няма да има коледни премии, съобщи председателят на бюджетната комисия Димитър Узунов. Той обясни, че досега за бонуси са използвани средства от излишък, но тъй като сега отиват за актуализация на заплатите, няма да има пари и за бонуси.

Магистратите често се оплакват, че парите в системата не са индексирани от 2011-2012 г. - нещо, което е абсолютно нарушение на разпоредбите на Закона за съдебната власт.

По-рано през годината те дори организираха среща с финансовия министър Владислав Горанов, за да поискат още пари от МФ за съдебната система. Аргументите бяха, че законът повелява възнагражденията да се индексират всяка година. Срещата се запомни с фразата на Горанов, че "ако напишат в закона, че финансовият министър е крокодил, той няма да стане крокодил".