Парпаментът прие поправка в Наказателния кодекс, с която отпадна давността за престъпленията, извършени от комунистическия режим. Текстът предизвика остра и хаотична дискусия в пленарната зала. В него е записано, че давността отпада при пресъпления "извършени по политически причини, от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включително и тези, свързани с така наречения „възродителен процес".

Логичният опонент на този текст - БСП - все пак изненада с яростта на аргументите си. 

Топ-говорителят на социалистите по темата Янаки Стоилов изтъкна, че не се разкайва за живота на своите родители, баби и дядовци.

"Те са живели достойно, работили са, съграждали са България, те са хора, чиято памет остава неопетнена", подчерта той, и мина в атака -  "Тези текстове ще бъдат гласувани от мнозинство на хора, които си пренаписваха биографиите. Хора, които винаги изоставяха своите убеждения в името на моментната изгода”

Четин Казак от ДПС подчерта в отговор, че целта на закона не е да напада всички 1 милион бивши членове на БКП.

"Текстът ще възмезди усилията и очакванията, които са живи и са претърпели престъпленията на комунистическия режим. Този текст не цели лов на вещици, той цели да бъдат наказани онези лица, които са преките извършители на престъпления", каза той.

Методи Андреев от ГЕРБ, един от вносителите на закона, призова левицата да покаже човешко отношение към жертвите на комунистическия режим.

"В днешния ден може да излезем с високо вдигната глава – може да очакваме днес, ако лявата страна са модерни социалдемократи, да приемем този закон, за да се приеме като разкаяние от ваша страна."

След това обаче нивото на дискусията падна чувствително. Първи стъписа социалистът Георги Божинов, който обяви, че е "първо поколение комунист-социалист".

"Всички мои предшественици са били дейци на БЗНС. Не се срамувам от историята, борбите и съзиданието на моята партия, която даде много на България и българския народ. Наред с възхода, съзиданието е имало грешни нарушения, дори престъпления”, каза още той.

Съпартиецът му Таско Ерменков пък реагира на нападки на Методи Андреев, като подчерта, че баща му е бил партизанин и антифашист:

"Баща ми се е бил в Сърбия и е участвал и в двата етапа на съпротивата. Аз се гордея с него и пожелавам на всички да имат бащи като моя“, изкрещя социалистът. 

Независимият депутат Велизар Енчев обвини НС в криптофашизъм, репликирайки изказването на Божинов.

"Никой от вас няма право да оспорва присъдите от Народния съд,  70% от този съд са членове са от БЗНС“, обяви Енчев и бе отстранен от заседанието. 

Методи Андреев не остана длъжен на столетницата, като обвини членовете ѝ, че не смеят да кажат истината за извършваните престъпления.

"Как от редови социалисти всички се превърнахте в милионери“, попита Андреев.

В опит да успокои страстите Петър Славов от Реформаторите изтъкна, че коментираните текстове се отнасят за престъпления, а не за партийна принадлежност. Той подчерта, че вярва на колегите си, които смятат семействата си за невинни по този въпрос.

"Да не даваме различни оценки на комунистическия режим от тази, която е дадена от Народното събрание, а именно, че това е престъпен режим“, призова Славов.

Янаки Стоилов обаче излезе с нов аргумент - според него текстовете са опит да се упражни натиск на съдебната система.

В крайна сметка текстът бе приет.