По бързата процедура, с две четения едно след друго, депутатите приеха спорните изменения в закона за СРС-тата, с които се удължава срокът за подслушване до една година. Те минаха с почти пълно мнозинство - 122 гласа "за" от 126. 

В момента срокът за прилагане на СРС е до 2 месеца с възможност да бъде продължен до 6. С промените се позволява в определени случаи подслушване до 6 месеца, което може да бъде удължавано с още 6, т.е. цяла година прилагане на СРС. Става дума за престъпления от глава първа от особената част на Наказателния кодекс (НК) „Престъпления срещу републиката“.

Много от текстовете по тази глава на НК обаче са архаични и ако не бъдат изменени, то ще може да се прилага подслушване от 12 месеца и за престъпления като "проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй". Както и за всеки, „който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България“. Ще се слуша и за опит за преврат, насилствено завземане на властта, "подбуждане на чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против републиката" и др.

И все пак, вносителите разясняват, че удължаването на срока на едно СРС до 1 г. ще се прилага в изключително редки случаи - при които "дейността по защита на националната сигурност е свързана с предотвратяване на тежко умишлено престъпление против Републиката".

Независимият депутат Велизар Енчев обаче откри доста опасни, според него, текстове. Става въпрос за тези изменения, според които ДАНС, военното разузнаване и цивилното (НРС) ще могат да съхраняват събраната информация в срок от до 15 г. "Срокът започва да тече от прекратяване на прилагането на специалното разузнавателно средство", е записано още в закона. 

На практика се дава право на НРС да иска СРС и да борави с тях. Според Енчев това е недопустимо, защото по правило НРС не работи по български граждани и на българска територия, а е външно разузнаване. Същите съображения Енчев има и към предлагания от ГЕРБ нов закон за цивилното разузнаване, в който отново има текстове, свързани с третирането на подслушвателни устройства.

Обяснението на председателя на комисията за службите Димитър Лазаров (ГЕРБ) и вносител на двата проекта е, че СРС няма да се прилагат спрямо български граждани, а тази норма е записана в случаите, в които например интересно за службите ни лице се прехвърли от чужбина на наша територия.

"Връщате новата зловеща Държавна сигурност със закон!", възмути се въпреки това от парламентарната трибуна Енчев. 

На първо четене, при дебат едва 15-ина минути, проектът мина със 121 гласа "за", 1 "против" и 3-ма "въздържал се". Лазаров предложи гласуване и на второ четене, което правилникът на парламента позволява и така законът окончателно бе приет.

С измененията бе прието и съкращаване на срока за подслушване, когато целта е да бъде установена самоличност - до 20 дни с възможност за продължаване най-много до 6 месеца.