Днес мирно шествие пред Великотърновския окръжен съд беляза началото на процеса срещу рецидивиста Илиян Здравков. 

Роднини, приятели и колеги на студентката Вероника Здравкова (23 г.), която бе зверски убита на 28 февруари в старопрестолния град, се събраха тази сутрин пред съдебната палата. Родителите Трайчо и Надя Трайкови бяха категорични, че 40-годишният Илиян Здравков, подсъдим по процеса, трябва да получи доживотна присъда без право на замяна, съобщава "Дарик".

Преди старта на процеса Петко Ганчев и инициатори от Велико Търново връчиха на бащата на Вероника подписка, подкрепена от над 4000 души, с настояване за връщане на смъртното наказание.

Не така обаче изглеждат прогнозите за делото. Илиян Здравков - тежък рецидивист, известен още като Зико, се призна за виновен и пожела делото да се гледа по съкратената процедура. Законът позволява това и наказанието му ще бъде намалено с 1/3. Така той може да получи максимум до 25 години лишаване от свобода. Очаква се родителите да предявят и 200 000 лв. граждански иск и да бъдат конституирани като частни обвинители в процеса.

Съдията по делото е пожелал Здравков собственоръчно да подпише молбата си за съкратено съдебно следствие. Тя била подадена от адвоката му още преди да бъде внесен обвинителният акт.

"Изпълнихме разпореждането. Илиян е грамотен и пише добре. Той обаче не крие страха си от обществения гняв, защото осъзнава какво злодеяние е сторил", посочи адвокат Станчев.

Ромът е бил приведен от Ловешкия затвор още в петък от съображения за сигурност.

Зико ще отговаря пред съда за това, че на 28 февруари тази година, в района на жп гарата във Велико Търново е нападнал студентката, откраднал е дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лв., сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв. След грабежа криминално проявеният мъж убил момичето с няколко удара с брадва по главата

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив - Илиян Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи. Последното си наказание криминално проявеният изтърпял в затвора в Ловеч на 6 януари т.г.