2015-а е годината на музеите. Открити бяха няколко елитни арт комплекса, други се преместиха в нови свръхмодерни сгради, а в следващите няколко месеца предстои да отворят врати още три шедьовъра на съвременната архитектура, проектирани като космически кораби. Под покриви от прозрачни материи или странни плетеници ще бъдат наредени произведения от зараждането на човешката цивилизация до наши дни. От Лос Анджелис, през Москва и Абу Даби, до Сингапур новите музеи очакват посетителите си.

„Броуд“, Лос Анджелис

 

Дизайн: Нюйоркското архитектурно студио Diller Scofidio + Renfro облицова „Броуд“ в бял порест воал от бетон и стомана. Той пропуска слънчевата светлина в просторната 11 150 кв. м постройка и създава призрачни според едни и приказни според други, сенки.

Изложба: Арт фондацията „Броуд“ ще показва на ротационен принцип селекция от съвременно изкуство. Тук е най-голямата в света колекция от фотографии на Сидни Шърман, творби на Джон Болдесари, Жан-Мишел Баскиа, Деймиън Хърст, Робърт Раушенбърг, Кара Уокър и Анди Уорхол.

Национална галерия, Сингапур

 

Откриване: 24 ноември

Дизайн: Френското студио Milou, което отскоро ръководи реставрацията на историческия парижки покрит пазар „Каро дю темпл“, е обединило с навес от стъкло и бетон сградите на бившото кметство и върховния съд. Така общата изложбена площ на галерията е съпоставима с тази на „Тейт Модърн“ в Лондон.

Изложба: Ще бъде показана колекция от 8000 експоната от изкуството на Югоизточна Азия. Следващата година Националната галерия ще курира заедно с парижкия център „Помпиду“ над 200 произведения на артисти, сред които Пабло Пикасо и Василий Кандински.

Музей на съвременното изкуство „Гараж“, Москва

 

Откриване: от юни е в новата си сграда

Дизайн: Новата сграда на изискания музей на съвременното изкуство в парка „Горки“ е дело на водещия холандски архитект Рем Колхас. Той преобразил известен ресторант от 60-те години на XX век, като покрил стените му с прозиращ поликарбонат – намек за „прозрачността от съветски времена“, по думите на самия Колхас.

Изложба: Под покрива му се съхранява обширна колекция от съвременно руско изкуство от 60-те години до днес. От 25 септември до 7 февруари 2016 г. ще се проведе изложбата „Структури на битието: Клетките“, която е първата ретроспектива в Москва на скулптурите на французойката Луиз Буржоа (1911 – 2010). Тя беше известна като Жената-паяк заради гигантските си бронзови арахниди.

Лувърът в Абу Даби, Обединени арабски емирства

 

Откриване: декември

Дизайн: Носителят на наградата „Прицкер“ Жан Нувел изгражда на остров Саадият грандиозен бял купол, напомнящ на местните традиционни палмови покриви. Чрез пролуките му се контролира достъпът на слънчева светлина и температурата в сградата.

Изложба: Подобно на парижкия си събрат, колекцията в Лувъра в Абу Даби представлява триизмерна енциклопедия на човешкото изкуство, започваща с украшения от Бронзовата епоха и стигаща до картините на Сай Туомбли.

 

Гугенхайм, Хелзинки

 

Въпреки че няма да бъде открит през следващите няколко години, музеят Гугенхайм в Хелзинки вече привлича вниманието на света. Причината е в нестандартния дизайн, създаден от съпрузите Никола Моро и Хироко Кусуноки. Край Южното пристанище във финландската столица френско-японският тандем е проектирал комплекс от девет свързани помежду си павилиона. Изграждането на музея ще струва между 130 и 140 млн. евро, които ще бъдат осигурени от общината на град Хелзинки и Финландската държава.

Площад СЛАВЕЙКОВ