В четвъртък правната комисия на парламента прие поисканата от ДПС промяна в бюлетината за гласуване на изборите. Мястото за отбелязване на преференциалния вот ще е във формата на кръг, вместо предвиждания квадрат. Предложението, внесено от председателя на комисията Четин Казак (ДПС), бе одобрено със гласовете на седем депутати от ДПС и ГЕРБ и нито един един "против" и един "въздържал се".

Промяната тихомълком беше внесена между първото и второто четене на промените в изборния закон за изменение в състава на Централната избирателна комисия,ѝ предложени от ГЕРБ. По време на заседанието Четин Казак обосновя предложението за промяната във вида на бюлетината с думите, че "независими експерти като Михаил Константинов се притесняват от потенциална опасност" – избирателите да се объркат за кого гласуват, когато геометричните фигури са едни и същи. Единствената, която възрази на аргументите на Казак вчера беше Антоанета ЦОНЕВА, председател на Института за развитие на публичната среда.

- Г-жо Цонева, толкова ли е сложна бюлетината, че се налага нейният спешен "редизайн" месец преди изборите?

- Аз не оценявам бюлетината като сложна. Смятам, че тя е по-проста от тото фиш. Подобни твърдения много ме учудват.   Не може дебатът да бъде сведен на ниво кръгче или квадратче. Да се твърди, че бюлетината е сложна, е много силно подценяване на интелекта на българския избирател. Хората, които правят това нека се запитат - ако способността на избирателите да гласуват е поставена под преценка, поставена ли е под преценка способността да ги избират.

- Защо чак сега се сетиха, че е сложна бюлетината?
- Сега думи на г-н Михаил Константинов се използват от политиците на ДПС, за да аргументират нуждата от промяна в бюлетината. Г-н Константинов беше член на Експертния съвет на временната комисия, която изработваше кодекса и беше поканен там, за да оползотвори своята експертиза. Трябваше в онзи момент да направи необходимото, за да се обоснове. Не мога да преценя дали това твърдение е плод на неговата интуиция или става въпрос за някакви изследвания.

- Само съвпадение ли е, според Вас, номинацията Делян Пеевски за евродепутат и внезапното желание на ДПС за промяна на бюлетината?

- Може много да се спекулира в тази посока. Все още не се знае г-н Пеевски на коя позиция ще бъде в листата, но се твърди, че ще е на избираемо място.

- При толкова много "спонтанни" номинации, ръководството на ДПС едва ли ще пренебрегне народната воля...

- Представители на ДПС вече заявиха пред медиите, че са призовали своите избиратели да не използват преференциите, за тях това не е важно. Важно е какво решава ръководството на ДПС. Избирателите не са стимулирани да избират своя кандидат. Пеевски винаги е поставен в позиции, в които се предполага, че е много важен за партията си. Той беше начело на две листи на парламентарните избори - в Стара Загора и в Пазарджик. Сега очевидно ДПС дава знаци на цялото общество, че Пеевски има огромна тежест за тази партия. Това се прави по всички възможни начини. Защо след като Пеевски е толкова фаворизиран от ръководството на ДПС, не се стимулират избирателите на тази партия да го оценят с едно преференциално гласуване. Нека той да проведе една смислена кампания и избирателите да упражнят правото си на преференции, а не обратното.

ДПС винаги е било фронтално срещу принципа избирателите да участват по този начин в подреждането на кандидатите. И при новия изборен кодекс по тяхно настояване буквално беше обезмислена преференцията на парламентарните избори. Това е тяхна последователна позиция.

- Оказва се, че не е само тяхна позиция, намерили са си съюзници.

- Съюзник е статуквото, политическите партии не харесват твърде много идеята гражданите да притежават златна акция в корпорациите, в които партиите са се превърнали.

- Как виждате Пеевски като евродепутат, как ще се впише в работата на Европарламента?

- Питайте тези, които са го номинирали. Аз не успявам да оценя значението на тази кандидатура. Това е човекът, който изкара стотици хиляди на улиците през лятото. Оттогава не е направил нещо, с което да промени мнението за себе си. По-скоро чуваме от тези, които го номинират, че не е направил нищо лошо.

Определено ще му е трудно в Брюксел и Страсбург. Там все пак се очаква да присъства на заседанията и ще му се наложи да ходи на работа.

- Нормално ли е Изборният кодекс да продължава да се променя месец преди изборите?

- Не е нормално. Това е патологично. Не е нормално изборните правила да бъдат толкова нестабилни. Около тях се развиват някакви движения под повърхността, които нямат общо с тези правила. Те се използват като повод. В правната комисия нарушиха и правилото, че не може да се внасят между първо и второ четене нови предложения. Това стана с мълчаливото съгласие на БСП, с гласуване от ГЕРБ, с пълното игнориране на правилата от страна на председателя на комисията Четин Казак. Арогантното отношение към правилата развращава като цяло средата, в която се случва публичният диалог. Политиците нямат респект към правилата и вчера го показаха за пореден път.

- Това технологично ще се отрази ли на организацията на изборите?

- Сега ще трябва да се приеме на ново бюлетината, на ново да се обнародва и съответно да се започне образователна кампания с клипове.

- Част от клиповете са готови, дано бюлетината да не е включена сред тях?

- Готови са клиповете, които разясняват определени срокове, не съм виждала сред тях да са тези за бюлетината.

- Формирането на настоящата ЦИК беше съпроводено с много скандали. Има ли заради политическите игри опасност за организацията на изборите. Виждате ли такава към настоящия момент?

- Аз съм член на обществения съвет, имаме приети правила, заседаваме, имаме някои препоръки, които ще изпратим на ЦИК. Те са свързани с подобряване на процеса на работата. От къса дистанция наблюдавам какво се случва. Все още не мога да направя подобна оценка. Предстои в прогрес да се наблюдава и ако има нещо наистина тревожно, ще го огласим. 
Може да бъдете уверени, че ако ЦИК постави под риск по някакъв начин изборния процес, не си изпълнява задълженията, това веднага ще бъде оповестено.