Широка коалиция от общо 13 депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и Българския демократичен център са внесли на 9 септември проект за промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС).

Най-сериозната промяна е удължаването на срока за прилагане на СРС – в момента той е до 2 месеца с възможност да бъде продължен до 6 месеца. Сега обаче депутатите планират да позволят в определени случаи подслушване до 6 месеца, което да може да бъде удължавано с още 6 месеца, т.е. цяла година прилагане на СРС. Става дума за престъпления от глава първа от особената част на Наказателния кодекс (НК) „Престъпления срещу републиката“.

Те са групирани като Измяна, Предателство и шпионство, Диверсия и вредителство, както и Други престъпления. В тази част от НК обаче са и непроменените от времето на комунизма текстове, които на практика не се прилагат.

Ако новият закон бъде приет, то службите напълно законно ще могат да подслушват в продължение на година всеки, „който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй". Ще може да бъде подслушван и всеки, „който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България“.

В глава „Престъпления срещу републиката“ в НК присъстват от десетилетия и текстове за подбуждане на „чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против републиката“. Опитът за преврат или насилственото завземане на властта също са част от тази глава и всеки, който бъде заподозрян в това, ще може да бъде подслушван цяла година.

Широката коалиция на вносителите предполага лесно приемане на промените. Сред тях са Цветан Цветанов, Атанас Атанасов и Камен Костадинов.