Постановлението на Софийска районна прокуратура за образуване на досъдебно производство срещу главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов е отменено от Софийска градска прокуратура (СГП).

Според СГП липсвали основания да се търси наказателна отговорност от Атанас Чобанов за набедяване на Иван Данов, бивш министър в кабинета на Пламен Орешарски

Съобщението, с което се потвърждават действията на СРП и тяхната внезапна отмяна дойде от директора на „Публична комуникация“ в прокуратурата Малина Александрова, пише "Биволъ"

Досъдебното производство по чл. 286 от Наказателния кодекс беше образувано от прокурор Деян Славов от Софийска районна прокуратура на 23 юни 2015 г. след предварителна проверка, в рамките на която районният прокуратур е намерил данни за престъплението „набедяване“, наказуемо с 1 до 6 години затвор.

Няколко часа по-рано „Репортери без граници“ публикува на сайта си прескомюнике, в което окачестви започването на наказателно досъдебно производство срещу журналиста от "Биволъ" като политически мотивирано и призова органите на съдебната власт да го прекратят.

Прокуратурата счита, че не следва да се подлага на наказателно преследване автора на сигнала срещу Данов, ако той е бил добросъвестен и е сезирал държавните органи с убеждението, че съобщава данни за извършено престъпление. Прокурорът се позовава и на практиката на Върховния касационен съд в подобни случаи.

Апелативна прокуратура – София, е установила, че са налице данни за извършено престъпление от Иван Данов, но е изтекла давността, за да може да се търси наказателна отговорност за деянието.

Според българския Наказателен кодекс документните престъпления имат давност 10 години, а фактите с неправомерно получените социални помощи от Данов във Франция са от периода септември 2004 – юни 2005 г. Давността е изтекла през юни 2015 г., но няколко месеца преди това прокурор Боряна Бецова прекрати разследването срещу Данов с постановление, което напълно възприема неговата защитна теза, въпреки очевидните абсурди в нея и наличието на документи, потвърждаващи неговите престъпни действия.