Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Виктор Орбан е безпощаден популист. Това е известно. Значи не е изненадващо, когато от гледна точка на масовата миграция той разпространява опасната глупост, че неговата Унгария защитавала “християнския Запад” .

Не бива да се учудваме от нечовешкия хаос, на който тези дни станахме свидетели в Будапеща. Хиляди изтощени бежанци бяха блокирани и никой не знаеше как всичко това ще продължи.

Орбан няма план, може да предложи единствено твърдост и остри думи. И играе със съдбата на бежанците.

Разбира се, че всичко това го превръща в удобна изкупителна жертва. Именно тъмната Унгария на Орбан контрастира на светлата Германия – страната, където бежанците са добре дошли. Тук лошите унгарци, там добрите германци. Но работата не е толкова проста.

Основателно Орбан е подложен на яростна критика заради издигането на телената погранична ограда. Но къде бяха гръмките възгласи, когато България издигна ограда по границата си? А Испания не построи ли преди години заграждение в северноафриканския си ексклав Сеута и година след година го разширяваше? Европа не издигна ли невидима стена в Средиземно море? Това не стана ли с изричното съгласие на всички европейски правителства?

Не, Орбан не е изключение. Той може да бъде персонално винен в безогледен популизъм и в желание да инструментализира бедственото положение на бежанците за лични цели. Ако за момент се абстрахираме от отвратителните прояви на Орбан, то бързо ще прозрем, че Унгария има проблем, какъвто имат Италия и Испания. През тези страни преминават южните външни граници на Шенгенското пространство. Ето защо тук миграционният натиск е особено голям.

Унгария е последната страна, която го усети. След края на 90-те години на миналия век всички италиански правителства с право се жалваха, че са изоставени от ЕС и не получават достатъчно подкрепа. Сега това е жалбата и на Орбан. Просто и удобно е да го съдидиш. Това не помага. Унгария изнемогва, тъй като липсва обща политика на ЕС по даване на убежище. Популизмът на Орбан обостря положението, но това не е причината за проблема.

Мощната Германия вярваше, че може да остави миграцията на държавите по външните граници на Шенген. Това е същината на така наречената "Система Дъблин", по силата на която търсещите убежище трябва да подадат молба в държавата от Шенгенското пространство, в която стъпят първо. Тази система се срина.

Истината е: Европейският съюз изцяло подцени темата за миграцията. Брюксел, Берлин, Париж – всички вкупом.

Улрих Ладурнер е външнополитически наблюдател на германския седмичник за политика “Ди Цайт”, откъдето препечатваме коментара му. Заглавието е на редакцията.

Ключови думи

Коментари

Galia

Учудвам не се пише с "о".

Импала

Първа със стените в Европа беше Гърция. Завършиха тяхната стена със сухоземната граница с Турция още през 2012. Но както винаги гърците са специални и всички се правят че не забелязват чудовищни неща при тях. Примерно в Гърция при преброяване на населението не можеш да се пишеш българин, турчин, албанец или влас. В Гърция дори според сайта на ЦРУ живеят 98% етнически чисти гърци.

SRQBoyboy

Има един гръцки сотров с население от 15 хиляди, на който дебаркираха 25 хиляди бежанци. Стени не могат да се вдигнат навсякъде.

REGNUM: България е приела около 10 хиляди бежанци от началото на годината 14 Август 2015 | 01:19 | Агенция "Фокус" REGNUM: България е приела около 10 хиляди бежанци от началото на годинатаСнимка: АФП Галерия Снимка: АФП София. Центровете за прием на бежанци в България от началото на текущата година са приели 9 780 чуждестранни граждани,

Да казва нещо ново или неизвестно този наблюдател?

Улрих, върви на майната си!

Развеселен

В случая харесвам позицията на Орбан повече от тази на Меркел.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.