Американският зъболекар, който предизвика глобален гняв заради убийството на Сесил, най-известния лъв на Зимбабве, проговори за пръв (и според него – последен) път за незаконния лов в африканския резерват. Пред „Асошиейтед прес“  и местния вестник „Минеаполис Стар Трибюн“ Уолтър Палмър критикува „нивото на човечност“ у хората, които са нападали него и семейството му покрай историята, и заявява, че е с разбито сърце от начина, по който убийството и последствията от него са разстроили семейството, приятелите и колегите му.

Сесил беше едно от най-обичаните животни в Зимбабве, доминантна фигура в националния парк Hwange и значителна част от изследване на Оксфордския университет. След като светът научи за убийството му от американския зъболекар, медии в Щатите разкриха, че Палмър е застрелял лъва първо със стрела, а след това – след около 40 часа преследване, го е довършил с огнестрелно оръжие. Оттогава и не беше ясно къде е ловецът.

В интервюто му сега Палмър отхвърля тези детайли и заявява, че „винаги е следвал законите“ във всеки лов, в който е участвал. Според зъболекаря Сесил наистина първо е бил уцелел със стрела извън рамките на националния парк, след това е бил преследван и на следващия ден е убит с втора стрела.

„Ако знаех, че този лъв си има име и е важен за страната или за изследване, очевидно не бих го отстрелял – казва Палмър. – Никой в дружинката ни не знаеше преди или след това името на животното.“

Зъболекарят обяснява, че след повече от месец онлайн насилие срещу него, сега вече се чувства достатъчно стабилен да се върне на работа в клиниката си в Блумингтън.

„Бях извън общественото полезрение. Това не значи, че съм се криел – твърди той. – Бях сред хора, приятели, семейството ми. Точното място наистина не е важно.“

По въпроса как общественото мнение е повлияло на семейството му, Палмър отвръща, че моментът бил особено труден за съпругата и дъщеря му.

„Те бяха заплашвани пак и пак в социалните медии – казва зъболекарят. – Не мога да си обясня какво е нивото ти на човечност, за да нападаш хора, които изобщо не са въвлечени в случая.“

Палмър отказва да даде повече детайли за лова сам по себе си или да каже какво се е случило с трупа на Сесил. Лъвовете в САЩ не са застрашен вид, което значи, че той не би имал проблем да внесе ловни трофеи през американските митници. Според информационни агенции в Зимбабве обаче, главата на лъва е била спряна на границата от властите в края на юли. Но официално потвърждение няма.

От африканската страна вече се чуха искания за това Палмър да бъде екстрадиран и да бъде изправен пред правосъдието. Формални стъпки към това обаче още не са правени, а зъболекарят не е обвинен в никакво престъпление, за разлика от двамата местни – професионалния водач, който му е помагал в лова, както и собственика на земята, където е станало убийството.

Попитан дали би се върнал в Зимбабве за други трофеи, Палмър отвръща:

„Не знам за в бъдеще“.

Площад Славейков