Бившата губернаторка на Аляска Сара Пейлин създаде нов език - американски. Направи го по време на интервю в неделя, в което подкрепи кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп. Кандидатка за вицепрезидент от 2008 г. Пейлин за пореден път демонстрира позабравените си умения да превърне обикновено интервю в хумористичен скеч.

Тя коментира сблъсъка между Тръмп и Джеб Буш, друг кандидат на републиканците. Неговата съпруга е от мексикански произход и той владее свободно испански език, който понякога ползва по време на кампанията си. Тръмп обаче смята, че в САЩ не трябва да се говорят чужди езици. 

"Полезно е за Буш да може да говори толкова свободно, защото имаме голяма и прекрасна испаноезична популация, която строи Америка, и това е прекрасна връзка, която той има с тях. От друга страна, смятам, че можем да заявим: "Ако искаш да бъдеш в Америка, първо, бъди тук легално, или се махни, и второ, като си тук, нека говорим американски."

В интерес на истината Пейлин бързо усеща грешката си и повтаря последното изречение, заменяйки "американски" с "английски". Въпреки това вече е късно - в следващите часове десетки медии отвъд океана разпространяват гафа.

Той обаче не остана единственият в интервюто. Пейлин, която има шансове да стане министър на енергетиката, ако Тръмп спечели, първо заяви, че това е нейната област и че мисли много за съответния департамент, а после обяви, че... ще го премахне.

"Ще позволя на Щатите да имат повече контрол над земите в техните граници и хората, които са повлияни от развиването в техните щати. Ако отговарях за това, щеше да е много краткосрочна работа."

Пейлин защити и изключително слабото интервю на Тръмп в четвъртък, в което той не можа да назове ключови фигури от Близкия изток, обърка кюрдите и специалните части на Иран (на английски съответно "Kurds" и "Quds forces"), и после се опита да омаловажи грешките си. Според бившата губернаторка хората не се интересуват дали един кандидат-президент знае лидерите на племена, региони, или дори цели държави.

"По-скоро бих искала президент, който е силен и поставя Америка на първо място", каза Пейлин.