Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Парите за американската индустрия за шистов петрол свършват, пише в "Файненшъл Таймс". В началото на годината компаниите нямаха проблем с набирането на средства за инвестиции чрез увеличение на капитал, но този източник на средства вече пресъхва.

Но индустрията, която допринесе за бума в продукцията на газ и петрол в САЩ от 2009 г. насам, не е обречена на загиване. Има много компании със солидни счетоводни баланси или ниска цена на добив. Но тези, които имат високи нива на дълга и големи разходи за добив, ще посрещнат несигурно бъдеще.

Според агенцията Standard & Poor's от началото на годината 16 компании от сектора са обявили невъзможност за плащане на своите дългове. Най-голямата е Samson Resources, която беше купена за $7,2 млрд. през 2011 г. от консорциум, воден от KKR. Тя обяви, че ще търси защита от кредитори в производство по несъстоятелност този септември.

Осем производители имат кредитен рейтинг С, което означава, че имат година или по-малко, преди да свършат парите си в брой.

Секторът остава доста смесена група. Според скорошно изследване Moody's компанията с най-ниски производствени разходи за извличане на петрол плюс инвестициите, необходими за възстановяване на резервите, е Seven Generations, при която показателят е $20 за барел (159 л). Производителите с най-високи разходи са Breitburn Energy Partners и Denbury Resources, където показателят е $70 за барел.

При сегашни цени от $46 за барел, половината от производителите на шистов петрол в САЩ работят на загуба, показва статистиката.

В края на краищата балансът между търсене и предлагане ще се изравни и цените на петрола ще тръгнат нагоре. Производството на суровината в САЩ намалява, като от октомври м.г. насам броят на работещите шистови сондажи е намалял с 58%, показват данните на Администрацията за енергийна информация. Но ребалансирането е бавен процес и той със сигурност ще остави зад борда някои производители на шистов петрол.

Ключови думи

Коментари

Защо са пропуснали да споменат, че голяма част от компаниите имат застраховка за определен праг на цената и всъщност нищо не губят?

Еми супер, начи дълго няма да ги видим да цапат у нас. Пазар - ниски цени, скъпото производство и рисковите находища умират първи, нищо, че нашите десни не го вярват много.

Пак провал!

Газпром» в первый день торгов газом через аукционы не смог найти покупателей, так как не хочет сбавлять цены по долгосрочным контрактам, пишет «Коммерсантъ». По словам собеседников издания, знакомых с ситуацией, покупатели ждали цену ниже текущего уровня долгосрочных контрактов в Германии (около $230 за тыс. кубометров), так как из-за падения цен на нефть стоимость газа по контрактам в четвертом квартале упадет. Минимальную цену, по которой газ выставлен на торги, заместитель предправления «Газпрома» Александр Медведев комментировать РБК не стал, но обозначил, что она выше цены долгосрочных контрактов для поставки газа в Европу. «Газпром» просил с покупателей во втором квартале в среднем $251 за 1 тыс. куб. м. В понедельник форвардные контракты на европейских торговых площадках на зиму 2015-2016 годов заключаются по цене на уровне $230 за 1 тыс. куб. м.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.