В Пловдив се учредява Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“, която да внесе в Народното събрание 7 конкретни предложения за задълбочаване на съдебната реформа. В инициативния комитет са бившият депутат от ОДС Велислав Величков, Биляна Гяурова – Вегертседер от Българския институт за правни инициативи, варненската адвокатка Гергана Върбанова, финансистът Деян Василев, предприемачът Искрен Кръстев, Любомир Авджийски от Института за пазарна политика и правозащитният адвокат Михаил Екимджиев.

„Историческият компромис” в края на парламентарния сезон, договорен след силен отпор и забавяне на процеса, буди опасения, че и този опит за съдебна реформа може да остане в историята. Затова решихме да издигнем предприетите усилия на нов етап", се казва в поканата за събитието.

Очаква се Инициативата да избере свой председател и след това да започне да събира подписи, както изисква Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. След внасянето на подписката, Народното събрание е длъжно да вземе отношение по предложенията. Няма изискване за броя на подписите.

Предложенията включват съкращаване на мандата на главния прокурор, както и на членовете на Висшия съдебен съвет, създаване на позицията на независим зам.-главен прокурор, който да преследва корупцията по високите етажи на властта, въвеждане на явно гласуване.

Ето седемте предложения, под които Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ ше събира подписи:

  1. 1. Изменение в чл. 126 от Конституцията, с което да се премахне методическото ръководство на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори.

  2. 2. Намаляване мандата на Главния прокурор от седем на пет години и въвеждане на оценка на дейността му по ръководене на прокуратурата и осъществяването на наказателната политика в края на третата година от мандата му.

  3. 3. Въвеждане на Конституционно ниво, в чл.126 (чл. 127) от Конституцията на длъжността “Заместник главен прокурор” за борба с корупцията във висшия управленски ешелон на държавата, който може да образува и ръководи досъдебни производства и да внася обвинителни актове в съда на самостоятелно основание и без възлагане от Главния прокурор, по сигнали и жалби на граждани и държавни институции. Избира се и се отчита за дейността си пред Висшия съдебен съвет ежегодно. Може да бъде освободен при системно несправяне със задълженията си и накърняване престижа на съдебната власт.

  4. 4. Намаляване на Парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 7 членове и избор на тези членове с квалифицирано мнозинство от 2/3 от общия брой на народните представители.

  5. 5. Подкрепяме предложеното в Конституционния проект на управляващото мнозинство за разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. Предложението за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да се прави до Пленума на Висшия съдебен съвет само от съдийската колегия, като прокурорската колегия или отделни нейни членове да нямат право на предложения за ръководители на върховните съдилища, а само участват в обсъждането и гласуването. Пленумът на Висшия съдебен съвет, в който влизат и прокурорите и следовател да не може да взима решения по никакви въпроси, отнасящи се до съдийски назначения, кариерно израстване, атестиране и дисциплинарни производства спрямо съдии.

  6. 6. Въвеждане на конституционно ниво на явно гласуване по всички въпроси в колегиите и Пленума на Висшия съдебен съвет, с цел пълна прозрачност и носене на лична отговорност за решенията в ръководния и административен орган на съдебанта власт.

  7. 7. Намаляване мандата на членовете на Висшия съдебен съвет от пет на три години, без право на повторно избиране.