Френският актьор Жерар Депардийо изрази желание да живее сред селяните в Беларус, тъй като изпитвал симпатия към президента на страната Александър Лукашенко. „Сега живея в Италия. В близко бъдеще ще се преместя в Беларус, ще живея сред селяните, тъй като е красиво и президентът е добър човек”, заяви Депардьо в интервю за френския в. Le Figaro, цитиран от БГНЕС.

Актьорът допълва, че не му харесвал пътят на развитие на Европа, сегашните европейски лидери и отношението на ЕС към мигрантите и фермерите. Французинът посети Беларус през юли. Тогава той се срещна с Лукашенко, който запозна актьора със селския начин на живот и даже го научи да коси трева.

С напредването на възрастта поведението на известния френски актьор става все по-проитворечиво. Той получи руско гражданство през януари 2013 г., като нееднократно изразяваше симпатията си към президента Владимир Путин. През май в интервю за Vanity Fair французинът заяви, че е „готов да умре за Русия”. След като поживя в Русия обаче той реши да се завърне отново в по-западната част на Европа. И се премести в Белгия. Сега явно се чувства привлечен от чара на Беларус и най-вече на нейния президент Лукашенко, който е известен с недотам демократичните си методи на управление.