СИМОНА РУСЕВА

Една потресаваща снимка на удавено 3-годишно дете потопи света в скръб. Тя се превърна в символ на неописуемата трагедия на бежанците, търсещи спасение от кланетата на ислямистите и намерили смъртта, преди да стигнат до спасителен бряг.

Морето изхвърли в сряда трупчето на Айлан Курди край бреговете на турския град Бодрум. Детето, братчето му Галип (5 г.) и майка им Рехан (35 г.) загинаха в опит да стигнат до Гърция по вода.

Загиналите братчета Айлан и Галип.

През сълзи бащата Абдула Курди (40 г.) разказва за турски медии тъжната история. Той плаща на каналджии по 2050 евро на човек и във вторник вечер качва семейството си в гумена лодка. Там вече са други осем бежанци при нито една спасителна жилетка. Лодката поема от Бодрум за гръцкия остров Кос.

“Не беше минало много време и лодката започна да се пълни с вода. Избухна паника и лодката се обърна. Всички правеха опити да се хванат за обърналия се съд. Аз все още държах жена си за ръка, с другата исках да прегърна децата си, но водата отнесе и тримата. В тъмата се носеха писъци на ужас, крещях и аз, но не долових гласовете на най-близките ми. Тогава заплувах обратно към брега и стигнах до скала. С жена ми се бяхме разбрали, ако се случи нещо лошо, да се върнем в Бодрум. Там ме застигна ужасната вест”, разказва ридаещ Абдула и призовава: “Трябва да се сложи край на страданието, на което са подложени хиляди като мен”.

За него пътят към спокоен и сигурен живот е приключил. Снощи се е качил на самолет, където са били натоварени трите ковчега с мъртвите му две деца и съпруга. Решен е да се върне в Кобане, за да погребе най-скъпите си същества в родна земя - в града, откъдето са поели по мъките с надеждата да намерят спасение от ислямистите главорези.

Абдула и съпругата му Рехан са искали да отведат невръстните си деца в Канада.

Лелята на Айлан, която е фризьорка в Канада.

Във Ванкувър от 20 години живее сестрата на Абдула – Теема Курди, разказва самата тя за изданието “Отава ситизен”. Жената е фризьорка. През пролетта на т. г. тя взима банков кредит, за да гарантира пред канадските власти, че ще издържа семейството на брат си. Подписва и съответен документ – G5, задължително условие за прием на емитранти. Те получават разрешително за пребиваване в Канада, само ако издръжката им е осигурена.

През юни т. г. Теема Курди получава отказ, не може да приеме семейството на брат си. По това време то се намира в Турция. Най-вероятната причина за отказа е, че четиримата не са се регистрирали там като бежанци и турските власти не са им издали изходни визи.

“Не можах да им помогна. Така брат ми, снаха ми и двете им деца са били принудени да поемат с лодка към спасителен бряг, а са срещнали смъртта”, разказва покрусената сестра.

Всъщност от Бодрум към гръцкия остром Кос поемат две гумени лодки с общо 23 бежанци. И двете се обръщат, 12 души загиват. Морето изхвърля труповете им. Сред тях са тези на Рехан Курди и на двете й деца – Айлан и Галип.
В ранните часове на тази сряда телефонът на Теема Курди звъни. На другия край е ридаещият й брат Абдула: “Жена ми и дечицата ни са мъртви. Връщам се в Кобане, за да ги погреба.”

Вчера следобед в Бодрум бяха зъдаржани трима сирийски каналджии. За единия се предполага, че е управлявал лодката, погубила малкия Айлан, братчето и майка му. Предстоят разпити и съд. Но каквото и наказание да бъде наложено, сълзите на близките няма да бъдат пресушени.