Законът "Антикорупция" умря, да живее законът "Антикорупция": След като вчера 110 депутати от БСП, ДПС, Патриотичния фронт, АБВ, БДЦ и "Атака" отхвърлиха проекта на кабинета още на първо четене, днес стана ясно, че с него не е свършено. Министерският съвет ще внесе нов закон в тази посока. Още снощи премиерът Бойко Борисов спомена за това намерение в Казанлък.

По парламентарен правилник новото внасяне на закона може да стане след три месеца, но новият проект трябва да се различава съществено от стария. В сутрешния блок на бТВ вицепремиерът Меглена Кунева даде заявка, че не само ще изработи нов закон, но и че той ще бъде още по-строг от отхвърления вчера.

"Още една глава в закона ще предложа, която е специално за сигналите и корпоративната корупция. Имам планове за настъпление по всички фронтове", посочи тя. И даде заявка, че Реформаторският блок ще търси широка подкрепа за вариант номер две.

"Унизи се българският парламент. Това е най-сериозният политически закон и това се видя от това гласуване. Да се каже, че органът по корупция е Гестапо... това е абсурд!", допълни тя.

Кунева коментира и поведението на АБВ, формално партньор в управлението, която първо гласува против измененията в конституцията, т.е. против така предлаганата съдебна реформа, а вчера не подкрепи и "Антикорупция". Тя направи препратка към въпросителните около имуществото на лидера на АБВ Георги Първанов и семейството му, след като стана ясно, че малкият му син си е купил бизнес с хотел за милиони, подпомогнат от президента.

"АБВ сменя бързо позициите си. Смени ги за дълга и още много пъти. Ако това е просто игра на мускули, за да се види, че реформаторското мнозинство трябва да им дава някакви концесии... Има полититици от АБВ, за които не се знае от къде идват парите, да не се гласува за този закон, това е манифистиран израз на страха", посочи вицепремиерът.

 

Министърът на здравеопазването и зам.-председател на ДСБ Петър Москов коментира темата в сутрешния блок на БНТ:

"За реформаторите е категорично неприемливо парламентът да отхвърли този закон. Отказвам да приема, че Патриотичният фронт може да е част от прокорупционно мнозинство. С АБВ разговорите стават все по-трудно. Парламент, който отказва да приеме антикорупционно законодателство, не е парламент, а е нещо друго", коментира в сутрешния блок зам.-председателят на ДБГ Петър Москов.

По думите му "светът е получил съобщението, че българския парламент не иска такова законодателство". 

Реформаторите в цялост, или само ДБГ, не смятат да напускат коалицията, стана ясно още от участията и на Кунева, и на Москов в сутрешните блокове днес.