В медиен план изборите започват да изглеждат като вътрешни избори за управляващото мнозинство. Това е един от основните изводи в месечния доклад за политическите събития на института "Иван Хаджийски".

Въпреки критиките никой не поставя публично под съмнение доброто представяне на ДПС. БСП не предизвиква почти никакъв интерес, „Атака“ – също. За сметка на това, като основни са изведени въпросите дали ГЕРБ ще постигне толкова сериозна победа, че да инициира преструктуриране на правителството, дали РБ и ПФ ще удържат единството си и ще имат някъде по-сериозен електорален пробив, дали АБВ ще направи някъде сполучливо представяне или ще остане в деликатна политическа кондиция.

В най-добрата си кондиция от парламентарните избори насам пък е премиерът Бойко Борисов, смятат анализаторите. Икономическата и социалната конюнктура е благоприятна за него. Повишената заетост, ръстът на икономиката и потреблението, умерената дефлация вероятно са временни явления със сезонен характер, но пораждат добра инерция. Лозунгите на Борисов за ефективност и събираемост са все по-успешна конкурентна алтернатива на загубилата скорост „реформаторска“ линия.

Въпреки имиджовия успех с единната регистрация, в РБ отново се прояви традиционната разделителна линия ДСБ срещу ДБГ/СДС. Радан Кънев засилва критиките срещу ГЕРБ като статукво в местната власт и предупреждава все по-активно за „опасността“ от коалиция ГЕРБ-ДПС. СДС и ДБГ като че ли не споделят тревогите му, се казва в доклада.

БСП няма активно политическо присъствие през месеца, соцпартията е концентрирана в основния въпрос за номинациите. През одобрените от БСП имена се утвърждава линията повече наляво, повече самостоятелно участие, по-малко независими и граждански кандидатури. АБВ се отказва от идеята за максимално кадрово сближаване с БСП и също залага на висока степен на самостоятелно явяване, е анализът в доклада.

ДПС влиза в кампанията за местния вот с пораснали амбиции. Движението все по-открито говори за коалицията на ГЕРБ с РБ като за „загубеното време“, „несъстояли се реформи“ и следователно необходимост от нови формули на властта в контекста на новата фаза на сближаване с ГЕРБ.

"Патриотичният фронт" се опита и ще се опитва да използва етнически казуси, като радиопрограмата на турски език и събарянето на ромски къщи в Максуда, но много повече внимание предизвикаха вътрешните разминавания в коалицията, смятат от института "Иван Хаджийски".