Бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев може да бъде полезен за засилването на сътрудничеството между България и Гърция заради все по-засилващият се натиск от бежанци от Близкия изток и Северна Африка. Това каза външният министър Даниел Митов. Така той коментира информациите, че кабинетът е одобрил назначението на Писанчев за консул в Солун.

Външният министър избегна отговора на въпроса дали Писанчев има необходимите качества за поста. Каза само, че решенията за посланици и генерални консули се вземат на закрити заседания на правителството.

"От друга страна, това не е прецедент и хора, които имат необходимите познания, държавата е инвестирала в тях, не е прецедент, нито е проблем да заемат подобни длъжности, още повече при сложната обстановка в нашата съседка. Трябва по всякакъв начин да засилим сътрудничеството още повече що се отнася до миграционните потоци. Мисля, че Владимир Писанчев може да бъде полезен в тази област", добави Даниел Митов.

През март Писанчев напусна ДАНС след оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Вучков напусна МВР именно защото имаше вероятност Писанчев да запази поста си. 

Писанче оглави ДАНС през лятото на 2013 г. след оттеглянето на Делян Пеевски. През февруари 2014 г. бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви в интервю, че Писанчев е бил назначен с протекциите на Пеевски.

По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира пред Клуб Z, че назначаването на Писанчев за консул в Солун е практика от времето на Тодор Живков.