Унгарският министър-председател Виктор Орбан поиска днес Европа да засили охраната на външните си граници, за да спре бежанската криза, която по думите му заплашва свободата на движение в ЕС.

Той обаче не срещна разбиране от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, който настоя, че Унгария трябва да се присъедини към приетата през юни схема за доброволно преразпределяне на търсачи на убежище от третия свят и да прояви повече солидарност с хората бягащи от войни, терор и деспотични режими.

„Шенген е заплашен  в момента. Това което става е срамно. То не е европейско“, каза Орбан на пресконференция с Шулц в Брюксел. „Без граничния контрол не сме Европа...Ние, унгарците, искаме да запазим свободата на движението си, но за това трябва да запазим границите ни...Без граничния контрол да говорим за квотна система (за преразпределяне на мигранти – б.а.) е покана за още бежанци“.

Веднъж преминал външната граница на европейската зона без вътрешен граничен контрол, известна като Шенген, чужденецът може свободно да се движи между държавите в нея.

Орбан е в Брюксел за разговори с лидери на ЕС заради бежанската вълна заливаща страната му. След два дни стълкновения с тях полицията в столицата Будапеща днес ги допусна до пероните на централната гара „Келети“. Международните влакове от нея обаче бяха спрени.

Бежанците, основно от Сирия и Ирак, искат да достигнат до богатите държава в Западна Европа – Австрия, Германия, Великобритания, Франция, Швеция.

Унгария, подобно на България и Гърция, започна да строи ограда по границата си със Сърбия, откъдето идва основният поток бежанци, преминали преди това през Турция, Гърция и Бившата югославска република Македония.

Орбан увери журналистите, че Унгария не ги пропуска хаотично да продължат пътуването си, а ги регистрира като кандидати за убежище, както изисква европейското законодателство. Регистрацията означава, че другите държави от ЕС, където те пристигнат, могат да ги върнат в страната, извършила регистрацията и която е длъжна да разгледа молбите им да вземе решение по тях.

„Никой не може да напусне Унгария без да е регистриран“, каза Орбан. „Проблемът не е европейски. Проблемът е немски. Никой не иска да остане в Унгария. Всички искат да отидат в Германия“.

Шулц, който е немски социалдемократ, настоя, че за Унгария би било по-изгодно да приеме схемата за преразпределяне и пренастаняване на бежанци, на която Орбан се противопостави.

ЕС, 28-те държави-членки, имат общо население от 507 милиона. Ако разпределите 500 000 между 507 милиона, не е проблем. Ако концентрирате всички бежанци само  в няколко страни, това е проблем“, каза Шулц.

Той добави, че най-добрият начин Европа да спре нелегалната миграция е да намери съгласие по общи правила за легална.

„Трябва да намерим общо европейско чувство. Това, което виждаме в момента е егоизъм“, каза още Шулц.

Орбан заяви, че е по-честно Европа да каже на бежанците, че не може да приеме всички.

„По-морално е да кажем, не идвайте, Турция е сигурна страна, стойте там...“, каза той.