До петък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще изпрати междинна информация на премиера Бойко Борисов, свързана със секторния анализ на пазара на горива на дребно, който започна през юни. Това съобщи пред БНР говорителят на ведомството Марио Гаврилов. КЗК е събрала информация във връзка с проверката, която цели да установи дали има непозволено съгласуване на цените, кето да доведе до съмнения за картел, каза Гаврилов, но не се ангажира с краен срок за приключване на анализа.

Темата за горивата стана отново актуална, след като на вчерашното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов заяви, че бензиностанции масово лъжели с горивото, като го смесвали с терпентин. След неговите констатации Министерството на икономиката стартира акция в цялата страна за подмяна на пломбите на 11 000 бензиноколонки и за проверка за качеството и количеството на горивото. Борисов призова и КЗК по-бързо да свърши анализа на пазара.

Според Андрей Делчев – изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), КЗК едва ли ще излезе с извод за картел.

"През последните няколко години са правени два анализа на КЗК за наличие на картел в петролния сектор. И в двата случая КЗК установи не само, че няма картел, но и обратно, че има остра конкуренция на пазара. А от тогава, от последната проверка, на пазара навлязоха нови големи грачи, така че, аз наистина мисля, че КЗК ще излезе със сходен извод по отношение на липсата накартел, защото пазарът е много конкурентен в този бизнес, даже изключително конкурентен", казва той.

Андрей Делчев посочи, че проблемът с контрола на горивата е свързан с т. нар. ведомствени бензиностанции, които по данни на Министерството на финансите държат между 20 и 30 процента от пазара на горива.

Регистрираните бензиностанции са около 2600 - 2700, от които големите вериги, които са членове на БПГА, притежават около  500. В същото време само регистрираните ведомствени бензиностанции са над 6000, но според Делчев бройката им е над 15 000.

Според данните на Министерството на финансите този откровено "сив" сектор, държи между 20% и 30% от пазара, казва Делчев.