Италианският футболен гранд "Милан" има амбиции да направи футболна академия в България, в която освен да тренират, подрастващите ще учат и живеят, докато се дипломират и излязат от юношеска възраст.

До края на годината ще дойде делегация от Милано за конкретни преговори и оглед на места за бази. "Росонерите" разполагат с над 45 футболни училища в цял свят, а в тях се подготвят повече от 600 деца. На Балканския полуостров все още няма академия или футболно училище на "Милан", така България може да стане първата страна в региона с такъв проект.

"Все още не искам да говоря много за академията, нека вървим стъпка по стъпка", обяви пред Клуб Z шефът на фирма "Доминант спорт груп" Ивайло Рачев, партньор на "червено-черните" за България.

Днес в столичния комплекс "Царско село" започна 5-дневният "Милан джуниър камп", в който участват 85 българчета на възраст между 5 и 17 години. До петък включително те тренират двуразово , хранят се и слушат лекции по модела на работа в италианския гранд. За целта пристигнаха четирима треньори от Милано, а са наети още толкова български специалисти, сред които има наставници от школите на "Лудогорец" и "Берое". В ролята на супервайзор е бившият национал Златко Янков.

В петък пристигат легендата Франко Барези, посланик на "Милан" по цял свят, и Силвио Броли, директор на "Милан джуниър камп" на глобално ниво. Те ще дадат пресконференция и ще отделят внимание на участниците в лагера. В събота ще има демонстративен мач с участието на популярни лица и събитието ще бъде закрито.

Дори топките са от "Милан".

Днес сутринта мина първата тренировка. 80-те деца и юноши (има и едно момиче) са разделени на четири групи според възрастта. Над 80 процента от тях не са от София - дошли са от Пловдив, Стара Загора, Смолян, Сливен, Бургас, Варна, Русе, Враца, Монтана и т.н. Малка част са предпочели опцията за пълен пансион, цената на който е 650 лева (500 лв. таксата за лагера е без нощувки в "Царско село").

Върнати са 15-ина деца, родителите на които поискали да ги запишат в последния момент. Заради опита за включване в "90-ата минута" не е имало възможност да им бъдат доставени екипи.

На всяка едно дете ще бъде направен анализ, изпратен в нещо като досие в края на този месец. Тогава ще станат известни тримата победители в кампа, които печелят право на участие във финален турнир в Милано тази есен.

А в България скоро с подобен камп ще дойде и "Ювентус".