Бенедикт Къмбърбач ще изиграе своя Хамлет и пред българската публика. Не на живо, а на най-големия екран у нас – на фестивала „Киномания“. Българската прожекция на най-бързо разпродаденото театрално представление в британската история е на 20 ноември от 18,30 ч. в НДК. 

„Хамлет“ на режисьорката Линдзи Търнър с Бенедикт Къмбърбач се играе в лондонския арт център „Барбикан“, а билетите за него бяха изкупени близо година преди премиерата, състояла се на 25 август това лято. Постановката бе посрещната с противоречиви мнения – водещо е твърдението, че играта на Къмбърбач е петзвездна, а постановката на Търнър – посредствена (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Сега и българските зрители ще имат шанса да се преценят така ли е – прожекцията на 20 ноември ще е запис на живото изпълнение на „Хамлет“ от 15 октомври. Билетите са в продажба от 1 септември на цени от 15 лв. (12 лв. за студенти и ученици).

Друго от топ събитията на форума е серия от девет прожекции на музикалния спектакъл на Роджър Уотърс „Стената“ – седем в София и по една в Пловдив и Варна. На 21 ноември от 20,30 ч. ще бъде най-голямата прожекция – в зала 1 на НДК. Както и при „Хамлет“, билетите са в продажба от 1 септември, но цената е малко по-ниска – 12 лв. (10 лв. за ученици и студенти).

„Киномания“ тази година ще тече от 12 до 26 ноември. Добрата новина за любителите на старите киносалони у нас е отварянето на знаковото кино „Левски“ за прожекции от фестивалната програма. Към момента се съобщава само за два български филма – „Каръци“ на Ивайло Христов, който ще бъде показан за откриването на фестивала, и документалният „Усмивката на българското кино“ на Иван Георгиев-Гец, който си отиде в началото на август тази година.

Окончателната програма ще бъде готова в началото на месец октомври. Организаторите все още не разкриват кои са международните филми, които ще попаднат в нея преди световните си премиери. Единственото такова заглавие, което вече се знае, е „Франкофония“ на Александър Сокуров – филмът, заснет изцяло в Лувъра, предстои да бъде представен на фестивала във Венеция тази година.

площад "Славейков"