В едно нещо досега гърците не можеха да бъдат упрекнати – че дори след 5-годишна криза са загубили желание да са политически ангажирани. Високо беше участието в трите предишни парламентарни вота и на последния референдум. Това не може да се обясни със задължителното гласуване. Който не се запъти към урните, той и без това не е заплашен от каквито и да било последствия.

Това лято обаче всичко се промени. Гърците малко се интересуват от новите избори на 20 септември. Почти не се долавя публичен дебат.

“Това изглежда никого не интересува, освен самите политици”, констатира в. “Катимерини”.

Причините са няколко. Най-важната е липса на алтернатива. Алексис Ципрас и неговата СИРИЗА дължаха възхода си на обещанието за слагане край на икономиите и чрез социална политика ще изведат страната от кризата. Сега нещата не изглеждат така, третият помощен пакет води след себе си към продължаване на досегашната политика. Разочарованието от този факт с малко забавяне стига до хората.

Ето защо на Ципрас му е трудно да обясни на избирателите защо да го подкрепят. Той повтори наскоро в тв интервю единственото обещание, което му остана – решен бил да пребори престъпността на държавно равнище и корупцията. Ако обаче предишните управляващи партии отново се завърнели във властта, всичко щяло да е по старому.

Това, изглежда, не е достатъчно за избирателите. Според социологически проучвания СИРИЗА губи подкрепа, която засега е 28 на сто. Докато траеха преговорите в Брюксел (по поредната спасителна програма за Гърция – б. р.),  подкрепата стигаше до 40 на сто.

На Ципрас навреди и разпадът на партията му.

«СИРИЗА се цепи. Това не са само 25-те депутати от фракцията на Ципрас, които основаха нова партия и са против програмата за икономии. И други известни политици загърбиха Ципрас, като парламентарната шефка Зое Константопулу или бившия финансов министър Янис Варуфакис. Дори умерени депутати напускат фракцията. Ципрас съумяваше да държи в единство това движение от много политически групировки чрез съпротивата си спрямо политиката на икономии. Този обединяващ елемент вече не съществува», казва политоложката от Атинския университет Василики Георгиаду.

За Ципрас това са мрачни перспективи. Към това трябва да се прибави, че някогашният противник сега е с ново лице на върха. Може би точно поради оставката на председателя на Нова Демокрация Андонис Самарас тази консервативна партия вече се съвзема и при социологическите проучвания е малко след СИРИЗА. Всъщност Вангелис Меймаракис трябваше временно да поеме ръководството на партията, но както отбелязва политоложката Георгиаду, сега той се справя много добре, има сравнително неутрален профил и е близо до народа. Това се посрещало добре както сред партията, така и от избирателите.

Решаващият въпрос е кой на изборите през септември ще излезе като най-голяма сила?

Това играе важна роля при сформирането на правителство, тъй като в Гърция съответната парламентарна фракция получава бонус от допълнителни 50 места. Ако СИРИЗА би спечелила най-много гласове, ще стане трудно. Въпреки бонуса на Ципрас най-вероятно ще са му необходими поне двама коалиционни партньори, за да може правителството да си осигури достатъчна подкрепа в парламента. Твърде съмнително е, че сегашният му коалиционен партньор «АНЕЛ» ще успее да влезе в парламента.

С кого тогава ще се коалира Ципрас?

Може да се приеме като предизборна борба вричането на Ципрас в телевизионно интервю, че няма да се коалира със социалистите от «ПАСОК», нито с либералите от «Потами». Няма да е лесно да се отметнеш и от това след 20 септември. Кошмарният сценарий би бил пореден политически застой, тъй като отговорните фактори не са в състояние да сформират правителство. Няма да е за пръв път в историята на Гърция.

«Създава се впечатление, като че ли СИРИЗА изобщо не иска повече да управлява. Все пак Ципрас подписа новата програма, за да не тласне Гърция към пропастта. Сега обаче не иска да поеме отговорността за претворяването й, тъй като той всъщност е против набелязаните мерки», обяснява политоложката Георгиаду.

Другият вариант би била изборна победа за «Нова демокрация». Това не е изключено при слабо участие в изборите. Досега Ципрас вадеше изгода чрез голяма мобилизация. Обратното – консерваторите разчитат на повече или по-малко верни избиратели. Би се стигнало до бързо сформиране на правителство – заедно с «ПАСОК» и «Потами». Те вече заявиха  готовността си. Така в Гърция епизодът Алексис Ципрас би приключил, поне засега.

Захариас Захаракис е редактор в германския седмичник за политика «Ди Цайт», откъдето препечатваме анализа му.