Стенограма от бъдещето:

„Цецка Цачева: Откривам есенната сесия на 43-тото Народно събрание. Постъпило е заявление за прекратяване на пълномощията от народния представител Делян Славчев Пеевски от 27-ми многомандатен избирателен район – Стара Загора. Съгласно алинея първа, точка първа, както и алинея втора от член 72 на Конституцията на република България, подлагам решението на гласуване...“

Заседанието на парламента следващата сряда може да започне по този начин, може и да не започне. Но всички заедно сме свидетели на процеса на осветляване на бизнесмена Делян Пеевски и притъмняване на политика Делян Пеевски. Каскадното придобиване на собственост в последните дни вероятно е част от стратегия, бъдещите ходове от която са известни само на тесен кръг. Иначе нямаше да го наричаме задкулисие (в Италия използват дори по-кратка дума).

В новините от последните дни всъщност няма никакви новини.

Цитати от миналото:

„Тъжното е, че Цветан Василев с парите на държавата, защото 600 млн. лв. са държавни пари в неговата банка, купува държавния "Булгартабак" и в крайна сметка може би го закача на феса на Ахмед Доган.”

Румен Овчаров, 4 септември 2011 г. пред „24 часа“.

Четири месеца по-рано, по време на друго интервю за изданието, Овчаров запечатва плик с имената на бъдещите собственици на „Булгартабак“. След продажбата пликът е отворен - „Пеевски и Василев“.

„Медиите, които принадлежаха на моето семейство, са едни от най-четените и харесвани медии в България. Аз също ги чета, харесвам ги, не мога да се отрека от тях. Те са на нивото, което импонира на широка част от българското общество. Те са на нивото, което допада и на самия мен“.

Делян Пеевски, 19 юни 2014 г. пред „Пик“.

По това време официалната версия беше, че някакви ирландци притежават вестниците, някакви руснаци притежават тютюневия холдинг, някакви адвокати притежават строителните фирми, а някакви ентусиасти спасяват „Левски“.

Към днешна дата ня#кой е решил „де факто“-то да бъде превърнато в „де юре“. Или поне част от него. Придобивайки 5% от „Булгартабак“, синдромът майка и син ще получи и 5% от предстоящия да бъде разпределен дивидент в размер на 31 милиона. Така ще има формални отговори на въпросите „Откъде пари за бронирани коли? Откъде пари, за да живее в хотел?“

Така ще има формално обяснение как така ДПС се превръща във все по-приемлив партньор на управлението. Отговорът ни бе даден още преди два месеца и половина:

"Когато Делян Пеевски напусне ДПС, те ще станат нормална партия, с която ще може да се разговаря".

Бойко Борисов, 8 юни 2015 г. пред Нова телевизия.

Я, как хубаво се нареждат нещата, ще възкликне някой. Сега вече всичко е 6est!

Ето няколко въпроса, чиито отговори обаче отсъстват в операция „оттегляне“:

С какви пари един депутат придобива фирма след фирма?

С какви пари придобива вестници?

С какви пари вече е в процедура по придобиване и на телевизия?

С какви пари придобива 5% от компания, която дни по-късно е готова да му изплати 1,5 милиона лева дивидент само за тази година?

Ще се заинтересуват ли НАП, МВР и ДАНС какви са парите, откъде идват и къде отиват?

На кого са останалите 95% от „Булгартабак“ и наистина ли правителството не знае с кого точно провежда кампания срещу контрабандата?

Ще върнат ли фирмите-бушони парите на КТБ?

Ще има ли истинско разследване на аферата КТБ?

Става ли ДПС автоматично „нормална партия“ в деня, в който нейният управител освободи (евентуално) мястото си в парламента?

Ще стане ли на следващия ден ДПС привърженик на радикална съдебна реформа, която да не заобикаля прокуратурата?

Ще престанат ли медиите Му да бъдат основен играч в политически, съдебни и бизнес сюжети?

Ще прекрати ли властта флирта си с медиите Му?

Ще изчезнат ли на следващия ден назначенията Му от изпълнителната и съдебната власт?

Ще бъдат ли сменени контролираните от Него фигури в регулаторите?

Ще има ли друг ня#Кой, при когото ще трябва да ходи всеки, който търси обществени поръчки, назначения или намигане от магистрати?

... Всеки може да продължи списъка с въпроси. Ако мнозинството отговори клонят към „Не“, то нямаме новина. Ще чуваме как „сега вече всичко е 6est”, а ще си спомняме репликата от филма „Четвърта власт“:

„Всичко е както преди“.

P.S. Не разбирам от футбол и нямам отговор на въпроса защо по форумите феновете пишат "Левски" с две "е".