СИМОНА РУСЕВА

Терористи от “Ислямска държава” взривиха най-големия древен храм в Палмира. Това е второто поред варварство само за седмица.

Взривеният сега храм “Баал” е с 2000-годишна история. Целият комплекс се разпростира на 4 хектара и е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

“Експлозията беше толкова мощна, че и глухите биха я чули. Разрухата е тотална. Сринати са колони и зидове. Единствено външната опасваща стена оцеля”, казва за агенция АП потресен Насер ал Таер, който живее в района на Палмира.

Информацията за поредното варварство беше потвърдена и от сирийския Наблюдателен център по човешките права, чиято централа поради горещия конфликт е в Лондон. 

Взривеният храм, издигнат през 32 година преди Христа, носи името на божеството Баал, почитано от хилядолетия в Леванта. 200 години по-късно е изграден олтар, както и купел за кръщенета. Той се смяташе за един от най-значимите религиозни храмове в Близкия изток.

Преди седмица ислямистите от ИД сринаха до основи храма “Баал Шамин”, граден също преди 2000 г. и втори по значимост след “Баал” в пустинния град Палмира.

Преди две седмици светът стана свидетел и на едно жестоко убийство. Джихадистите обезглавиха главния археолог на Палмира Халед Асад (82 г.), посветил 40 години от живота си на поручването на древните храмове в пустинния град. Терористите провесиха трупа на учения на древна колона, било за назидание.

Джихадистите изтласкаха правителствените сили и завладяха Палмира в края на май тази година. За тях всички храмове, градени преди раждането на пророка Мохамед, са прокълнати. Те били посветени на различни богове, това многобожие противаречало на исляма. Никой не можел да се кланя на друг, освен на Мохамед. Ето защо всичко, което е сътворено преди появата на исляма, трябвало да бъде срутено и унищожено.