В квартала има една лоша жена. Не с лош характер, а с лоша репутация. За малко пари, върши разни услуги. Понякога се навива и без пари. Толкова се е оплела в неприятности, че винаги има за какво да я изнудиш. Наричат я Лекето.

От почти една година Лекето е звезда. Дават я по телевизора, среща се с известни хора, влиза на важни места – беше в Министерския съвет, беше и в Народното събрание. За да изяснява на мъжете от квартала кой е допринесъл повече за лошата й репутация.

Тази история е отблъскваща. И не заради Лекето, а заради глуповатата наивност, с която всички доброволно се включихме в нея. Скоро може да научим в детайли какво бельо носи или не носи Лекето и няма да забележим как сами сме се превърнали в герои от нейния сюжет.

Баста! С риск да бъда обвинен в плагиатство, защото двама души с прякори създадоха партия с такова име много преди аз да напиша Баста!

Никой ли не се обижда от тази история? Никой ли не казва Баста! на подобна грозна подмяна, която не ни позволява да видим „разцъфтяващата ни Родина“?

Напоследък и скандалите ни не приличат на истински скандали. Едно е да видиш вътрешен министър да вечеря с ноторни братя, тип мутри, или да чуеш в запис как премиерът отменя митническа проверка в пивоварна, съвсем друго е да се занимаваш с Лекето. Нали?

Губим нивото всекидневно. Но го правим с удоволствие.

В това време икономиката продължава да потъва, властта продължава да се прави на мутра пред енергото и банките, защото това радва масите, а работните места продължават да намаляват. Дори и според статистиката.

Децата знаят наизуст текстовете на къпина, малина и галина, тук-там и някоя световна столица, но не могат да си купят билет за метрото.

Мат'ряла изветрява, докато единици се превръщат за една нощ в богати и успешни, а после същият мат'рял ги номинира за евродепутати.

Това обаче не ни интересува, важното е да си купим ваучер, за да пратим смс, за да изгоним от къщата оня, „дето мноу мъ дразни“.

Тръпнем в очакване с какво бельо или пък без бельо е била Лекето, а в паузите се палим кой какъв клип бил изкопирал.

В това време „тъпаците“ в други държави бачкат яко и подреждат света си. И когато дойдат от ООН да ги анкетират дали са щастливи, някой от тях дори отговарят с „Да“.