Ще можем да връщаме стари ипотеки без наказателни лихви, стига от срока на тяхното усвояване да е минала една година. Това стана ясно, след като парламентът прие днес окончателно промените в Закона за потребителския кредит.
Предвижда се новите разпоредби да влязат в сила 3 месеца след публикацията на нормативния акт в "Държавен вестник".

Законът стана известен с обрати по време на неговото приемане. На 29 март при второто четена на промените в парламента двама депутати от левицата - Георги Кадиев и Георги Анастасов изненадващо внесоха промени, които сложиха таван на всички кредити от около 50% годишно. Те бяха приети с гласовете на ГЕРБ, след като левите депутати се разделиха "за" или "против" предложението.

Фирмите за бързи кредити скочиха срещу тавана, защото според тях този тип заеми се взимат за кратък срок - от заплата до заплата, така че използването на годишен таван от 50% ще ги накара да спрат отпускането им и хората, на които банките не дават кредити, ще отидат при местните лихвари-мутри.

А днес също така изненадващо депутатът от БСП Янаки Стоилов внесе предложение наказателната такса да отпадне и за старите ипотеки. За сметка на това депутатите отхвърлиха предложението на отцепника от "Коалиция за България" и сега привърженик на барековата "България без цензура" Румен Йончев, който искаше по-благоприятните условия да важат за всички видове кредити.

Промените в закона са основно в две насоки. Едната е свързана с включването на т.нар. бързи кредити в неговия обхват, както и с поставянето на таван върху годишния процент на разходите (ГПР), който ще се отнася за всички заеми - независимо дали са банкови или бързи. Неговият размер е петкратната стойност на законовата лихва за просрочие плюс основия лихвен процент на БНБ - точно 50,2%. Изискването засяга само бързите кредити, където ГПР е 300-400% годишно, а в някои случаи надвишава и 1000%.

Другата промяна е свързана с ипотечните кредити, където се въвежда изискването те да могат да бъдат погасявани без наказателни такси след първата година. Променя се и начинът за изчисляване на лихвата върху тях, която ще се определя като фиксирана част плюс международен лихвен показател. Но задължението за новото определяне на лихвите не се отнася за старите кредити.

Освен това банките ще са длъжни да направят предложение на кредитополучателите да отговарят само с ипотекираното имущество. Така клиентите няма да носят отговорност до пълния размер на кредита, ако случайно цените на недвижимите имоти паднат. Но тази опция ще е свързана с по-високи лихви заради увеличаването на риска.

Още още преди приемането на закона се заговори за бъдещи промени в него. В понеделник пред Нова телевизия депутатът от БСП Румен Гечев, който заедно с Йордан Цонев от ДПС е вносител на проектозакона, обясни, че таванът на лихвата от 50% няма да проработи, защото не е съобразен с реалните условия и може да накара хората да отидат при местните лихвари. Според Гечев ще се изчака да мине законовият срок от няколко месеца и този текст ще бъде прегласуван.