Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Мнозинството от американците не са наясно къде се намира Украйна. Изследване на учени от Дартмут, Харвард и Принстън, проведено между 28 и 31 март 2014 г. сред 2066 души показва, че колкото по-далеч са анкетираните от истината за географското разположение на източноевропейската държава, толкова по-войнствено настроени са.

"Искахме от респондентите да посочат къде се намира Украйна на картата на света и да видим как тези техни познания са отразяват на вижданията им за външната политика на САЩ", обясняват авторите на изследването.

Около 16 на сто анкетираните американци са посочили коректно къде се намира Украйна. Преобладаващата част смятат, че държавата се намира някъде в Европа или Азия, но средният респондент слага Украйна някъде в пространството, на над 3000 км от истинското й място. Оказва се, че тя граничи с Португалия на запад, Судан на юг, Казахстан на изток и Финландия на север.

Младите американци между 18 и 24 години са по-осведомени. 27% от тях знаят верния отговор срещу 14% във възрастта над 65 години. Мъжете се справят по-добре от жените, а хората със завършен колеж от тези без висше образование. Дори и сред по-образовани 77 на сто не знаят правилния отговор. Любопитното е, че членове на семействата на военните не показват повече познания.

Има ли значение дали жителите на САЩ могат да намерят източноевропейската страна на картата?

Отговорът е положителен. Според данните, колкото по-далеч пращат анкетираните Украйна от истинското й местоположение, толкова повече искат САЩ да се намеси в конфликта с военна сила. Все пак като цяло жителите на страната засега са по-миролюбиво настроени. Или по-скоро реагират на решение, което ще струва много пари. 45% подкрепят бойкота на срещата на G-8, но само 13 на сто искат Америка да използва сила. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.