Цветана Пиронкова постигна трудна, но много важна победа на старта на турнира от сериите „Интернешенъл” в Катовице (Полша). Първата ни ракета стигна до пълен обрат и победи чехкинята Андреа Хлавачкова с 2-1 сета (6-4, 5-7, 1-6). Цвети демонстрира класа и въпреки лошото начало на срещата успя да се мобилизира и да спечели 8 пореди гейма, които напълно сломиха съпротивата на 27-годишната Хлавачкова.

Благодарение на този успех пловдивчанката заработи 30 точки за ранглистата на УТА, които й дават реални шансове да се завърне в топ 40. Във втория кръг на турнира българката ще срещне Шахар Пеер от Израел. Любопитното е, че миналата година Пиронкова отпадна на старта на надпреварата в Катовице, където бе победена именно от Пеер.

За Цвети това бе първи мач на твърди кортове в зала от „Турнира на Шампионките” насам и очевидно настилката не й беше особено удобна. Цвети се придвижваше трудно по корта, от което страдаше качеството й на игра. В първия сет преобладаваха грешките от ракетата на Пиронкова и без да блести Хлавачкова успя да спечели частта с 6-4 гейма. Нашето момиче продължи с колебливата игра и във втория сет, като допусна пробив и изоставане с 5-4 гейма. Чехкинята получи отлична възможност за спечелване на мача при собствен сервис, но Пиронкова показа здрави нерви и успя да върне пробива в най-критичния момент. Последва истински подем в играта на Цвети, която спечели 8 поредни гейма. В третата част Хлавачкова все пак успя да спечели гейма на честта, но силите ѝ не стигнаха за нищо повече и след 2 часа и 19 минути игра Пиронкова ликуваше с втората си победа от общо две срещи с чехкинята.