Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Устремният възход на Българската фондова борса (БФБ) няма да спре, но има политически рискове пред него, се твърди в анализ на компанията "Карол Капитал Мениджмънт". Според експертите има малка вероятност от съществена и продължителна корекция, (б.ред., разбирай - понижение на котировките), едва когато стойността на основния индекс SOFIX достигне до нива 902-905 пункта. В момента SOFIX е около 610 пункта, а от началото на годината показателят е нараснал с над 25%, което поставя българския пазар на акции сред най-доходоносните в света.

Евентуална пречка пред развитието на позитивния тренд към момента остават предстоящите избори за Европарламент, които могат отново да доведат до нарушаване на установеното статукво и привидното спокойствие на политическата сцена, смятат анализаторите. Негативен отзвук може да има и евентуално решение по отнемане на лицензите на ЕРП-та покрай нашумелия напоследък скандал с НЕК. Подобно развитие би било сериозен сигнал пред чуждестранните инвеститори и определено ще намали интереса им към инвестиции в страната и на капиталовия пазар, смятат анализаторите.

Само поевтиняване на SOFIX под 510 пункта обаче ще развали позитивните очаквания за пазара, пише в анализа на "Карол". Такова поевтиняване изглежда малко вероятно на този етап, но ако се случи, то най-вероятно ще сигнализира за доста по-дълбока корекция към 450, а вероятно и по-надолу, е заключението на експертите.

Въпреки сериозния ръст на българската борса акциите в София са все още изгодни на фона на съседните пазари. Според анализа на Карол Капитал Мениджмънт коефициентът P/E (цената на акцията спрямо печалбата на компанията) на SOFIX към момента е 10,8 при средно 12,6 за региона. Също така към момента стойността на коефициента е и под средно историческата му от 11,7.

Значителното нарастване на обемите на търговия на БФБ в последните 6 месеца също потвърждават новия тренд. Очакванията са ръстът на пазара да бъде подкрепен и с по-добри резултати на компаниите за първото тримесечие на годината, което да даде допълнителен тласък на позитивния тренд, пише в анализа.  

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.