Раждаемостта в България намалява, увеличава се броят на ражданията със секцио, алармират от сдружение "Родилница" пред БГНЕС.

"Зачестилите проблеми в майчиното здравеопазване ясно показват, че е назрял моментът да се предприемат всеобхватни действия за подобряване на родилните грижи, предоставяни у нас", настояват от неправителствената организация, откъдето призовават да не пренебрегваме тревожните статистики.

Раждаемостта от началото на годината е паднала с 2% в София и с повече от 27% във Видин спрямо миналата година, като се очаква общият брой раждания за годината да достигне рекордно ниски размери. В същото време раждащите жени все още не са в центъра на грижи, каквато е препоръката на Световната здравна организация и Международната федерация по акушерство и гинекология, отбелязват от сдружението.

"Това е ясно както от статистиките за броя на ражданията със секцио, който е нараснал до повече от 40%, така и от тревожните разкази за травматичните си раждания, които жените споделят със Сдружение "Родилница", заявяват от НПО-то.