Стотици мигранти пълнят влаковете на гара Гевгелия в южна Македония, близо до границата с Гърция. Те се опитват да стигнат до Сърбия – последната държава, която стои между тях и Европейския съюз в лицето на Унгария, пише "Асошиейтед прес", цитирана от БГНЕС.

Повечето мигранти идват от Близкия изток, но и от Афганистан. Пътят, по който са поели, избягва смъртноопасното пътуване с лодка в Средиземно море и става все по-популярен сред хората, отчаяно надяващи се на убежище в Европа. Те пътуват от Турция или Гърция по вода или до България по суша, а от там тръгват през Македония и Сърбия. Често стават жертва на гангстери.

Качват се на влакове, защото това е най-евтиният транспорт и така спестяват парите, които иначе биха дали на трафикантите. От своя страна пък каналджиите тъпчат колкото може повече хора в коли и камиони, понякога с фатални резултати.

В Гевгелия хаосът е голям, докато хората се опитват да си осигурят място в пълния влак, който ще ги закара до Сърбия. На будките за билети и по перона избухват спорове. Хората, които не са успели да си осигурят място, изскачат пред влака, някои с деца на ръце и с надеждата да успеят да се хванат и да се покатерят по него. Много остават, за да чакат следващия.

Македонските власти осигуряват тридневни визи, които позволяват на мигрантите да пътуват из страната. Но само от тях зависи да прекосят границата по какъвто начин успеят. Македонското министерство на вътрешните работи заяви миналата седмица, че е дало временни визи на над 28 000 мигранти, влезли нелегално на територията на страната. Най-голям брой чужденци идват от Сирия, писа агенция "Мета".

Сега те бързат още повече, за да стигнат до Унгария, преди правителството да е довършило изграждането на стената по границата със Сърбия. Близо 1000 души дневно опитваха да влязат на унгарска територия преди няколко месеца, днес те са по-скоро 1500.

Междувременно мигранти непрекъснато се давят край бреговете на Италия, докато ЕС се бори с "най-страшната бежанска криза от Втората световна война насам". Оцелелите често разказват как трафикантите заключват в трюмовете на лодките хората, които плащат по-малко – най-често черните африканци. Така те рискуват не само да се удавят, но и да се отровят от дизеловите пари.

"Тази трагедия няма да е последната, ако международната общност не открие решение на кризата в Либия", заяви вътрешният министър на Италия Анджелино Алфано. "Светът е изправен пред най-страшната бежанска криза от Втората световна война насам", коментира еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамополус в петък.

Освен в Италия, положението е критично и в Гърция. Медицинската благотворителна организация "Лекари без граници" изрази тревогата си, че мигрантите, пристигащи на гръцкия остров Кос, биват нападани, докато са в открито море.

Бежанци на гръцкия остров Кос чакат късмета си да хванат ферибот на Запад.

Няколко души, които са пристигнали в Гърция от Сирия и Ирак, разказаха пред АФП, че са били нападани от маскирани хора, които крали дори горивото и моторите на лодките им.

На 1 август Атина съобщи за ареста на трима души, които ограбвали мигрантските лодки, преоблечени в униформи на бреговата охрана. "Лекари без граници", които работят на гръцките острови от март, са започнали да получават подобни оплаквания през юли.

135 000 души са дошли в Гърция от началото на годината, а 102 000 – в Италия. Поне 2300 са жертвите на тежкото пътуване през Средиземно море, показват данните на Международната организация по миграцията. ЕС отпуска спешно 2,7 млн. евро на Гърция, която ще получи и 30 млн. евро от общия фонд от 2,4 млрд., създаден за борба с мигрантската криза във всички европейски държави.