Всеки от нас е искал някога да бъде някакво животно - вълк, лъв, птица. Ако някой не беше мечтал да има крила и да лети, едва ли щяхме да имаме самолети.

Но едва ли са много тези, които искат да изпитат усещането да си коза. А сред тях Томас Туейтс определено е изключение - защото се е опитал да го постигне в такива детайли, и то - за да си вземе ваканция от човешкото.

Британският дизайнер поръчал специално изготвени протези, доближаващи се до краката на коза, и прекарал три дни със стадо кози през септември 2014 г. Следващия месец в Лондон ще бъдат изложени снимки от неговото преживяване.

Защо Туейтс се решава на подобен експеримент? Пред Mashable.com той отговаря така:

"Целта ми беше да си взема почивка от болката и притесненията на това да бъда самоосъзнато същество, способно да съжалявам за миналото и да се притеснява за бъдещето."

Накратко, Туейтс иска да стане коза, за да се почувства като коза.

Но подготовката му не приключила с простетиките. Туейтс изучавал и когнитивните и физически аспекти на това да бъдеш коза. Посетил поведенчески психолог и невролог за да изучава "изключването" на част от мозъка, за да може повече да се доближи до козите. Говорил и с експерт по животинска биомеханика и движение, за да ходи като тях. Дори се срещнал с биолог, за да види как може да създаде изкуствен търбух (rumen, една от четирите камери на сложния кози стомах), за да смила тревата.

Фермерът, с чието стадо Туейтс прекарал три дни, смята, че козите в един момент приели англичанинът като един от тях.

През април 2016 г Туейтс ще публикува и книга - "Козият човек: Как си взех ваканция от това да съм човек".