Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Покрай дискусиите за оцелелият трети въпрос от референдума - за дистанционното и електронно гласуване - много хора започнаха да се питат защо, при всички трудности на електронния вот, досега не сме опитали други, по-прости варианти на дистанционното гласуване?

Все пак, Интернет е на 30-тина години, но хората общуват от разстояние от столетия - с писма.

Гласуването по пощата определено е по-бавно от гласуването онлайн. Но освен този дребен недостатък, има почти всички предимства да електронното дистанционно гласуване.

Първо, дава се възможност на хората в чужбина да гласуват по-лесно. Второ, облекчават се и хората с увреждания, за които дори краткото пътуване до изборните секции често е непосилно. Правят живота по-прост и на възрастните хора, коти омогат да пропуснат реденето на опашки ако поискат.

Всичко това не е случайно - гласуването по пощата е първото дистанционно гласуване, и е измислено по същите причини, по които искаме да въведем електронното гласуване - за да улесни гражданите в чужбина.

Разбира се, в далечната 1918 г Великобритания не се интересува толкова за масовото удобство на всички свои поданици в чужбина, а само на определена група - войниците в Първата световна война. Те имат право да гласуват, но на бойното поле е малко трудно да се организира урна, стаичка и прочие. Затова им се дава и възможността да гласуват по пощата.

Това право остава и след войната (а и да бъдем честни, след Първата следва и Втора), а през 1948 г се разширява и до цивилните. Започва един дълъг процес на изясняване кой точно има право да гласува дистанционно (преди електронното да е въобще възможност), до 2001 г, когато системата е много тежка, объркана и сложна, и се правят законодателни промени, които да позволят всеки да може да гласува по пощата с молба за това. От тогава практиката е универсална на Острова.

САЩ следват подобна логика, но изхождат от друга идея - ако искаш да гласуваш, независимо къде си, трябва да се регистрираш. Времето варира между 10 до 30 дни преди вота, но всеки има задължение да изпрати регистрационната си форма в този период, за да има право да подаде какъвто и да е глас. Да, познахте - там няма "мъртви души" в списъците, защото мъртвите души не се регистрират.

В повечето щати ако сте регистриран, можете да гласувате по пощата. Бюлетината се изпраща обикновено около 3 седмици преди изборите, попълвате си я, и я връщате без пощенски разходи. Разбира се, в повечето случаи трябва да имате извинение - боледувате на легло, имате увреждания, над 65 г сте, или сте в чужбина по време на вота - защото гласуването по пощата не е само дистанционно, но то е и ранно гласуване. Няколко щата - Орегон, Вашингтон, Колорадо - вече имат универсално гласуване по пощата, където всеки има това право, но в повечето трябва да посочите причина за нуждата от него.

Швейцария! Меката на демокрацията залага гласуването по пощата в основната си практика - всеки получава бюлетина до пощенската си кутия, и може да я попълни и занесе до урната, или просто да я прати в писмо. Няма никакви специални изисквания.

Филипините са интересен пример - разбира се, военните отново имат право да гласуват по пощата. Но и някои цивилни - по-точно, тези, които са в чужбина. Това става само в някои държави, където има солидна филипинска диаспора, но гласуването може да е месеци преди реалния вот в страната. 

Недостатъците

Разбира се, гласуването по пощата си има своите проблеми. В последните години много изследвания на Острова говорят за възможностите за измама и манипулиране на вота.

Много от проблемите са подобни на тези за онлайн гласуването. Гарантирана ли е тайната на вота, ако няма тъмна стаичка? Може ли човек да бъде принуден да подкрепи определена партия от работодателя си, да речем, далеч по-лесно? Да, тези възможности съществуват.

Друг проблем са пощите. Дори и най-добрите в света отвреме-навреме губят писма. Когато става въпрос за гласа ви, това е далеч по-сериозен проблем. В повечето държави пък писмата, в които има бюлетина, са специално означени като такива. Това означава, че множество пощенски служители имат възможност да повлияят на вота.

В Тексас имаше особено неприятна поредица от случаи, при които група доброволци, които е трябвало да помагат да възрастни гласоподаватели и такива със зрителни проблеми са се възползвали от позицията си и са манипулирали вота им. Случаите, колкото и да са грозни, обаче са малко

Това, което гласуването по пощата обаче не позволява толкова лесно, за разлика от онлайн електронното гласуване, е масовото манипулиране на вота - защото има всички предимства на хартията, която трудно се мести, унищожава или поправя в големи количества, защото е видимо за всички. И у нас мъкненето на чували с бюлетини стана очебийно преди няколко години. А ако има дупка в сигурността при електронното гласуване, там прехвърлянето на няколко хиляди, или няколкостотин хиляди гласа от една към друга партия може да става с няколко клика.

И какво от това - ще попитате, нали референдума сега е за електронно гласуване? Е, има и други начини да се вкара една концепция в закон, освен с народно допитване. Всяко промяна в едно демократично общество започва с нуждата, а продължава с обществена дискусия. Когато нуждата, изразена в нея, достигне критично ниво, законодателната власт се "сезира" и започва да работи по въпроса.

 

Ключови думи

Коментари

Орлин

Ако е-гласуването лесно се фалшифицира, това го обезсмисля напълно, независимо колко удобно и евтино е. Какъв е смисълът от изборите, ако заради едното удобство резултатите могат да се манипулират невидимо и в прозиволна степен? Щом удобството и цената са основни за някои хора, да ми дадат 100 лева, аз ще оповестя едни резултати, дори няма да се налага до урните да ходите!

Орлин

А, и оше нещо! Цял живот съм работил в ИТ, с дългогодишен интерес към криптография и сигурност. Няма как да се гарантира пълна сигурност на вота и измами ЩЕ станат, дори с безброй одити за сигурността (каквито всъщност ме съмнява да се извършат насериозно, ако се приеме е-гласуването, просто защото държавата ни е такава). Нямате идея колко лесно може волно или неволно да се прокара бъг в някой от стотиците хиляди редове код на една система за е-гласуване. А знанието за подобни бъгове ще се потулва и експлоатира. Залогът е властта над едни 7 милиона души и милиарди левове: при такъв залог дори brute force атаките ще са изгодни

Орлин

Я тоя дето ме даунвоутна да ми каже аргументите си! И да ми каже разликата между RSA и MD5, за да знам с лаик ли си имам работа или все пак поназнайва нещичко от сигурност и криптография

дебелян пеевский

Орлинчо, прав си, че дистанционното е калпаво, но бъркаш проблема. Проблемът на електронното въобще не е кой точно криптографски протокол ще се ползва и с кои алгоритми ще се кодират или хашят данните. Проблемът е много по-нерешим по принцип -- няма как да се удостовери, според изискванията на един такъв документ, дето му се вика Конституция, че този, който си пуска гласа някъде далеч от избирателна комисия го пуска сам и без натиск. Това е проблемът, който трябва да бъде решен за дистанционно, а за него няма решение -- нито за писма, нито за компоти, нито за компутри. Има и още един проблем, при положение, че от години гласуват около 5% от българите в чужбина, какъв е смисълът на това скъпо упражнение? Който иска, да прави като мене - аз се прибирам и гласувам на място, освен за Еврогейските, за които гейска Европа е избрала да ме лиши от глас.

нов виц

Г-н Кръстев, опитайте да развиете темата с използването на пощенски гълъби. На вас ви се получава.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.