Стотици имигранти, опитващи се да преминат през Средиземно море към бреговете на Европа са се удавили, след като препълнената им дървена рибарска лодка се е преобърнала край Либия, съобщи Би Би Си.

Изпратен е бил SOS, но когато пристигнал първия спасителен кораб, плавателният съд вече бил обърнат и много хора удавени. Около 100 оцелели са извадени от водата. Според пътници на лодката имало нод 700 души. Това означава, че загиналите може да са над 600. Трагедията е станала на около 25 км от бреговете на Либия. Четири кораба и три хеликоптера участват в спасителната операция и екипите продължават да издирват оцелели.

Ако данните за жертвите се потвърдят официално, това ще е най-смъртоностното корабокрушение с имигранти след това от април миналата година, когато в Средиземно море загинаха 850 души, бягайки към Европа. Само тази година жертвите достигат 2000 бежанци.

Евросъюзът прие специална програма за борба с трафикантите, но все още няма резултати от нея. А папа Франциск призова през пролетта час по-скоро да бъде предотвратена вълната от незаконно преминаващи към Европа, за да не се "превръща Средиземно море в най-голямата гробница на планетата".