Те са едно поколение политици. Условно да го наречем Generation "Б". Или "Поколенито Би".

Те са Борисов и Бареков, Бащата и същинският Бащичко, B1 и В2 на Бананите с пижами, по едноименното анимационно филмче, въртяно по "Сънчо".

Децата им викат чичковци. Респективно, за тях пък децата ни сигурно са червенотиквеничковчета, а родителите им - може би големи тикви.

Несвързано звучи, нали?

Ето го информационният повод. Преди дни стана ясно, че Агенцията за закрила на детето проверява лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по сигнал за предизборна агитация сред деца, каквато е забранена по закон. Борисов отиде в едно основно училище в Благоевград (а, пак "Б") и проводи по невръстното още поколение "армаган" за бабите и дядовците му и тежко наследство за самото него.

"Искам да ви кажа, че вие ще връщате парите и кредитите с лихвите на Орешарски. И като си идете в къщи, кажете на бабите и дядовците си, че това което ги лъжат - за Великден, за Коледа ще им дадат по някой лев, вие ще ги платите с лихвите, които харчат в момента", наплаши не само дечицата чичко им, а и прародителите - че ако не се ориентират за цвета на правилната бюлетина докле е време, KLETA MAIKA BULGARIQ ще остане без поколения.

Малко по-рафинирано, малко по-стайлиш, както се казва, подходи към дечицата В2. Ликът на лидера на "България без цензура" Николай Бареков може и да не виси на стената на всеки квартален магазин близо до сърцето на продавачката, както виси този на В1, но пък за сметка на това блесна на гърдите на невръстни дечица, с които сади дръвчета в София....

Малко ми напомня за "А потретът от стената вечно ме следи...". Та, внимавайте и вие родители и прародители за цвета на правилната бюлетина. Че портретът от тениската с лика на Бареков, с която той облече детето ви, може и в тъмната стаичка да ви следи.

Сигурно се чудите какво общо има романът "Generation "П"" на Виктор Пелевин с нашето поколение "Би"? Не много. Но пък се сетих за ей тоя цитат: 

"Идеолозите на СССР смятаха, че истината може да е само една. И затова поколението "П" нямаше никакъв избор и съветските деца през седемдесетте избираха "Пепси" също както родителите им бяха избрали Брежнев.

*Generation "Б" - Или "поколението Би". Препратка към романа на Виктор Пелевин Generation "П", или поколението на "Пепси-кола".