Президентът Росен Плевнелиев не наложил вето върху поправките в закона за референдумите, защото „опорките” вече били дадени и щели да го обвинят, че търси служебна победа за собственото си допитване.

Това разказа държавният глава пред БНТ тази вечер.

„Законът е такъв, какъвто е. Можеше да бъде и по-добър, но заставам зад правилата такива, каквито са”, каза президентът.

Той коментира, разбира се, и орязаните въпроси на предложеното от него допитване, но заяви, че излиза от гласуването „по-силен”, защото е имал принципна позиция от първия ден, че политиците трябва да се допитват до народа, а референдум, макар и само с един въпрос за електронното гласуване, все пак ще има на 25 октомври.

„Не търся виновни, а решение. Не търся удобни извинения кой в какво е сбъркал. Все пак сме на прав път. Рано или късно пряката демокрация ще се случи”, декларира Плевнелиев.

После припомни, че на всички избори гражданите виждат манипулации и платен вот от партиите и затова според него е било важно да бъдат попитани и дали част от депутатите да не се избират мажоритарно.  

„Нещата са ясни и категорични. Гражданите очакват те да имат думата. Изборното законодателство се променя у нас всеки път точно преди избори”, каза още Плевнелиев.

Кой е използвал за пропаганда въпросите от референдума, а после се е отметнал от тях, попита водещият на „Панорама” Бойко Василев, като направи многозначителна пауза след думата „кой”. Президентът се засмя. А въпросът като инженер вярва ли, че пултовете в залата се развалят внезапно, отново предизвика широка усмивка на лицето му.

„Не за първи път чуваме това оправдание. Смисълът беше, че личностите трябваше да победят партийната дисциплина. Когато имаш стотици хиляди застанали с подписите си под искането за референдум, моето очакване баше напред да излязат ярките позиции на народните представители с техните аргументи”, обясни президентът.

Според него обаче дори след допитването да въведем само електронно гласуване, това ще ни помогне да спим много по-спокойно, защото дори да се надигне вълна на ултрапопулисти, антиевропейци, антидемократи, народът ще може да даде своя решителен глас и да им се възпротиви.

„Електронното гласуване е крачка към бъдещето и доказателство, че мислим за милион и половина българи, които са извън България. Днес гласуват под 10 процента от тях. За мен това не е коректно като президент. Електронното гласуване ще продължи, технологиите не ни чакат, ако си загубите мобилиния телефон, ще си купите ли аналогов?”, попита Плевнелиев.

Според него заплахите, че са възможни повече шашми при електронния вот са „елементарно обяснение, с което не мога да се съглася”. Работа на съответните контролни органи било да не се допускат злоупотреби.

Държавният глава заяви, че е горд, защото е първият български президент, който организира допитване и в чийто мандат ще има минимум два референдума.

„Днес народът много ясно ни посочва, че представителната демокрация не работи добре, ние имаме проблем, в много от системите доверието  на гражданите и критично ниско, ние трябва да дадем решение. Най-доброто решение е, когато е трудно – питай народа!”, добави той.

А на въпрос, след като не сме „яли досега пряка демокрация, може ли да не ни понесе”, отговори:

„Нека се нахрани и българският народ от пряката демокрация, стига с тази диета, пък да видим дали му е слаб организмът”.

Плевнелиев коментира и съдебната реформа.

„Категорично застанах зад постигнатото политическо съгласие, което се надявам да доведе до конкретен резултат. Това е една първа стъпка в правилната посока. Ако съдебната реформа се случи и стратегията се изпълни по начина, по който е замислена, това ще е голяма крачка напред за България, която ще вдигне репутацията ни и в международен план”, обясни президентът.

После припомни, че победител от съдебната реформа ще е само народът, защото едва 6% вярват в съдебната система, а 94% не вярват, че държавата и нейните институции могат да раздават справедливост.

Помолен за оценка на новия омбудсман Мая Манолова и попитан защо е използвал думата „катарзис” в оценката си за избора й, Плевнелиев заяви:

„Не давам персонални оценки, но имам позиция по процедурата, по начина по който се стигна до този резултат. Партиите в НС можеха да дадат възможност за избор между фигури, които се ползват от подкрепа на по-широки слоеве, а не на ярко изразени политически фигури (...) Наслушахме се на обещания за катарзис, но все не се случва. Държавният глава, когато говори неговият глас се чува, след това има интерпретации, не си позволявам да насочвам едностранно своите послания”.

Президентът специално похвали успешния мандат на настоящия обществен защитник Константин Пенчев.

Попитан съжалява ли, че е направил проф. Георги Близнашки премиер на второто си служебно правителство, държавният глава обясни, че и двата кабинета са си свършили работата, а след мандата си, членовете им имат свободата да действат както искат. Той все пак бил учуден от позицията на Близнашки, като се имало предвид, че по време на неговия мандат Христо Иванов е изработил стратегията за съдебната реформа.