Изненадващо в последния момент ГЕРБ оттеглиха предложението си за намаляване на прага от гласове, нужни за валидността на референдума, прекратиха дебите, и гласуваха с "въздържал се" собственото си предложение, редактирано от правната комисия. Това стана след кратък дебат и няколко опита на реформаторите да продължат гласуването.

По-рано през деня Народното събрание одобри първата ключова промяна в Закона за участието на гражданите в самоуправлението и местната власт - вече ще са достатъчни 400 000 подписа, вместо 500 000 нужни досега, за да се проведе национален референдум. 

Основните предложения за намаляване на прага бяха три. Георги Кадиев искаше сваляне на 25% от имащите право на глас. Борислав Борисов от АБВ настояваше за намаляване на 40%, или на 50%, когато се обсъждат точки от Конституцията, свързани с устройството на конституционния съд. Последното предложение бе на Анна Александрова и Свилен Иванов от ГЕРБ. То също предлагаше намаляване на прага на 40%, като ако референдумът се провежда едновременно с други избори, то прагът трябва да е 40% от гласувалите на същия вот.

При местни избори това би означавало, че ако гласуват 1 000 000 души, провежданият едновременно с това референдум трябва да мине 400 000 гласа, като при повече от половината от тях "да" ще бъде валиден. А на първо четене се прие когато има насрочени избори в същата година, референдумът да се провежда с тях.

Въпреки многократните настоявания на Янаки Стоилов от БСП и Петър Славов от РБ да се намали прагът, включително алтернативното предложение да се гласува само опростеният вариант на закона - падане до 40%, без обвързване с изборите, изненадващо Анна Александрова излезе на трибуна и оттегли предложението си. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов предложи прекратяване на дебата, въпреки множеството желаещи да говорят, и предложението му бе прието.

След това обаче се наложи да се гласува и редакцията на правната комисия, почти идентична на предложението. Тя също отпадна, с 23 гласа "за", 65 "против" и 75 "въздържали се". Трима от ГЕРБ гласуваха "за", 8 - "против", 58 се въздържаха. Против бяха и 23 от 28 от БСП, всички от ДПС, и всички от "Атака". АБВ се въздържаха, заедно с един депутат от Патриотите и един от БДЦ. Останалите осем от ПФ и всички 11 от Реформаторския блок подкрепиха свалянето на прага.

Решението означа, че остава сегашното правило - референдумът е валиден, само ако са гласували толкова избиратели, колкото и на последните парламентарни избори. Което, както показва опитът досега, е много малко вероятно да се случи.