Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Юрий Валериевич Мамчур е 42-годишен полковник от украинската армия. Той е командир на 204-а тактическа авиационна бригада и 62-и боен авиационен полк във военновъздушната база в Белбек край Севастопол на полуостров Крим. Мамчур стана национален герой на Украйна, след като отказа да се предаде на руските войски, обсадили базата. Офицерът бе пленен чрез измама за няколко дни от руснаците, но по-късно бе пуснат.

 

- Юрий Валериевич, къде Ви намирам?

- На украинска територия, но предпочитам да не Ви казвам точното място. Все пак има елементи на военна тайна. Искам само да ви кажа, че още нищо не е приключило. С нашето напускане на Крим приключи само един малък етап от кризата. Какво предстои - едва ли някой може точно в този момент да предвиди.

- Какво се случи на 22 март?

- Отвлякоха ме чрез измама. Всъщност драмата в Белбек продължи цели 19 дни. Командваната от мен база бе обкръжена още на 3 март. Почти три седмици нервите ни бяха опънати до краен предел. Вероятно някой целеше да избухне стрелба. Тя наистина избухна. Точно в Белбек проехтяха първите изстрели от началото на конфликта в Крим, но те бяха предупредителни, във въздуха. Както се пее в онази знаменита руска песен за един морски капитан - "15 пъти потъвахме и гинахме сред акулите". Поне 15 пъти загивахме, така да се каже. Но категорично отказахме да се предадем и на руските войници, и на отрядите за самозащита, които бяха обкръжили базата.

На 22 март дойдоха руснаци и ме повикаха на преговори. Излязох невъоръжен. Пъхнаха ме в един джип и ме откараха в гарнизонния арест край Севастопол. Хвърлиха ме в единична килия, където прекарах пет дни. Ето това се случи.

Полк. Мамчур се готви да тръгне на преговори с руски военни на 22 март. Тогава той бе арестуван.

 

- Тормозиха ли ви в ареста?

- Не са ме измъчвали, ако имате предвид това. Но ми обещаваха много пари, апартамент и други привилегии, ако премина на служба в руската армия. Те знаят много добре, че армията на Русия е в пъти по-високо платена от тази на Украйна. Но аз съм украински военен и съм се клелвъв вярност на Украйна. Това струва много повече от парите. Опитваха се да ме заплашват. Първите две нощи, които прекарах в единичната килия, по цяла нощ думкаха по стените й и не ме оставиха да спя. Може би са се опитвали да ме тормозят психически. Не се поддадох. И най-накрая ме освободиха на 27 март. Докараха ме до границата между Крим и Украйна и ме предадоха на украинските военнослужещи.

- Какво стана в това време в базата в Белбек?

- Докато съм бил в ареста, тя е била превзета от руските войски и самозваните отряди за самоотбрана. Горд съм, че почти всички мои подчинени - имам предвид от военните, застанаха на моя страна и не пожелаха да минат към руските сили. Разбира се, бяхап ринудени да предадат оръжието. Тези, които останаха в базата, са 60 на сто от волнонаемния състав, но те са цивилни, работещи досега на граждански договори с украинската армия. Какво ще правят оттук нататък, си е тяхна работа.

Проруски отряди за самоотбрана в Крим щурмуват базата в Белбек. Снимки БГНЕС

 

- Къде са сега вашите подчинени?

- Почти всички вече преминаха в Украйна. И знаете ли, в мое отсъствие ги организира жена ми Лариса. Тя е страхотен човек. Тук се шегуваме, като казваме, че в семействата на военните, съпругата е с един чин по-старша от съпруга си. Щом аз съм полковник, значи Лариса е генерал-майор. Наистина, тя много помогна на жените и децата на военните. Сега в Белбек останаха около 30 мои подчинени начело със заместника ми. Те очакват да се изясни дали ще могат да изкарат оттам военната техника и тя да бъде докарана на територията на Украйна.

- Смятате ли, че Крим вече е руска територия?

- Не, разбира се. Референдумът беше абсолютно незаконен!

- Има ли според Вас опасност от пълномащабен руско-украински военен конфликт?

- Не можем да говорим за такова нещо, преди да е обявено военно положение. А такова досега не е обявявано. То не бе обявено от украинската армия и в Крим, докато руснаците превземаха една по една нашите бази. По тази причина не сме използвали оръжието. И слава Богу. Знаете ли, че до самите бази има блокове с цивилни? Там живеят много възрастни хора, деца. Представяте ли си какво би станало, ако се стреля около тези жилища? Не искам и да си помисля.

- Готови ли сте за военно положение?

- Готови сме да изпълним всяка заповед. И сме готови да загинем за Украйна. Както вече ви казах, загиваме за нея всеки ден от месец насам. Сега чакаме военното командване в Киев да реши каква ще бъде по-нататъшната ни съдба, къде ще бъдем разположени временно или постоянно. Поздрави на България и благодаря на българите, че сред тях има хора, които подкрепят свободна европейска Украйна.

Ключови думи

Коментари

Деян

Борисов, пак ли ще чакаш какво ще ти нареди руския посланик, та да заемеш позиция за Крим? Пак ли ще твърдиш, че Русия не трябва да се санкционира? А какво да правим? Да ръкопляскаме? Ако така постъпят с български офицер ще оневиниш ли нападателите? Трябва ли да се неглижира подлостта, подобна на тази, която са проявили руските "освободители" при ареста на този достоен мъж? Сещаш ли се колко си жалък, ако вземеш да се съизмерваш с него? Даваш ли си сметка за това, че ти ни нанесе такава обида с нелепите се приказки, че вече никога няма да си възвърнеш нашето уважение? Срамуваме се от тебе!

Пешо

Хванали го с измама... Ми, значе не е юнак, а глупак. ;)

Деян

Пешо, след като поради вродената ти глупост не знаеш, че има международна конвенция за военопленниците, съгласно която преговарящи не могат да се пленяват, защо не си мълчиш там в кочинката си. Все ще намерим нещичко да ти дадем да плюскаш. Нали знаеш - доброто прасе всичко яде. А ти, лечи си от километри, си добро прасе.

Голям герои няма що.Аве Момчиле т и да не си брат на Иво инжев.Баси и педераската журналистика

Голям герой, егати смешниците.Аве момчиле ти да не си роднина на иво инжев.

georgi

Така става, когато слушаш жена си. Човекът е верен, но глупав и заблуден майдановец

Петър

Инджов май е почерпен с МНОГО ядене ог украинските курви

momchil.i

Г-н Петър, защо някой, който пише нещо, което не ви е по вкуса, трябва на всяка цена да е нахранен от някого? И защо изобщо обиждате украинците? Ако някой каже същото забългарите, със сигурност ще посегнете под възглавницата ви, за да хванете автомата, дето го нямате.

А на анонимника ще кажа, че не съм роднина на Иво Инджев - това е видно от начинана изписване на фамилиите ни. А за сексуалнитенаклонности на професията - най-малко с анонимници катовас имам намерение да обсъждам този въпрос. Ясно ми е само едно - че не ви стиска дори даизлезете с името ви.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.