Правителството на Германия одобри въвеждането на минимална заплата от 8,5 евро на час от 2015 г., предаде Ройтерс. Ако приведем почасовата ставка към 8-часов работен ден и 22 работни дни на месец, излиза, че догодина минималният доход на трудещите се във Федералната република ще бъде 1496 евро. Те пък са равни точно на 2926 лева.

Минималната заплата обаче няма да важи за непълнолетните лица, които работят, както и за някои категории стажанти.

Работодателите, които имат подписани колективни споразумения за заплащането, ще могат да плащат и по-малки заплати от минималната до края на 2016 г. След този срок обаче те ще трябва да отговорят на новите изисквания.

Отделно се предвижда бизнесът да може да плаща в продължение на 6 месеца по-ниска от минималната заплата на новоназначени дългосрочно безработни лица.

Минималната работна заплата беше едно от условията на коалиционните партньори на Ангела Меркел, за да участват в сформирането на правителството, припомня Ройтерс.

Според министъра на труда в Германия Андреа Налес въвеждането на минимална заплата е добра новина за всички, които работят, но не могат да се издържат от труда си заради ниското заплащане. "Надявам се това да създаде повече справедливост при заплащането, а и като цяло минималната заплата е добра за сближаването в Германия", коментира тя.

Според работодателите въвеждането на минимална заплата ще доведе до загуба на работни места. Най-големи са опасенията в секторите, които зависят силно от сезонния труд – земеделието и туризма. Правителството обещава да подкрепи тези икономически сектори, за да се адаптират към новите изисквания за заплащането, но още не е ясно в какво точно ще се състои подкрепата.

Около една десета от работниците в Западна Германия печелят по-малко от 8,5 евро на час. В Източна Германия обаче делът им е около 25 на сто от заетите.