Вече цяла сутрин Народното събрание се опитва да се строи, за да гласува на първо четене антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева. И в парламентарния дух на противопоставяне дори между реформатори и ГЕРБ, демонстриран тези дни, заваляха обвинения кой присъства в зала и кой не и трябва ли законът да бъде оставен за след депутатската ваканция.

Очевидно от Реформаторския блок не бяха осигурили твърдата подкрепа на партньора си ГЕРБ за закона, защото когато Настимир Ананиев поиска да се удължи времето до приемане на закона "Антикорупция", защото иначе влиза в това на парламентарния контрол, който по започва точно в 11 ч, оказа се, в зала има едва малко над 20 народни избраници от партията на Бойко Борисов. 

От ГЕРБ обясниха пред Клуб Z, че са на линия, но не в залата и точно се събирали, когато гласуването било насрочено.

Въпреки това реформаторите, обвинени от партньора си, че са провалили референдума и нямат дисциплина в зала, това и чакаха:

"Оредяха редиците", отбеляза Делчев и поиска поименно преброяване, а съпартиецът му Петър Славов допълни, също без да визира конкретна парламентарна група: "Цяла седмица ваканцувате".

Парламентарната шефка Цецка Цачева обяви почивка, оставяйки преброяването за след нея. След като народните избраници се оказаха достатъчно, за да гласуват удължаването на времето, Цачева го обяви и НС реши, че все пак ще дискутира закона.

Но пък Ангел Найденов (БСП) възрази с аргумента, че се нарушават правилата и часът вече минава 11.

"С каква логика цялото Народно събрание ще става заложник на Реформаторския блок. Във времето на контрол сме!", заявии той. 

И Цачева свика извънреден председателски съвет.

Междувременно в кулоарите Меглена Кунева отказа на няколко пъти коментари. А докато все още вървяха дебатите, стана ясно, че ДПС и БСП няма да подкрепят закона й. Според лидера на Движението Лютви Местан бъдещото Бюро "Антикорупция" няма да е ефективно, защото ще се предлага от Министерския съвет, който всъщност трябва да го проверява, а според левицата новият орган ще е репресивен апарат срещу опозицията.

Ако депутатите не гласуват закона сега, той остава за след ваканцията. Резерви по него имат и от ГЕРБ, но и от самия Реформаторски блок.

Очаквайте подробности!