Днес дистанционно, дори и електронно, от САЩ Радан Кънев реши да публикува подробен анализ на управленските си приоритети, сред тях и похвали към "колегите реформатори", които гласуваха против задължителното гласуване да бъде решено на референдум тази есен.

"Задължаването на хората да гласуват не решава въпроса с доверието в политиците. Тоягата не помага. Резултатът от задължителното гласуване, каквото и да си мислят в ГЕРБ, щеше да бъде увеличаване на резултата на ДПС и на протестен вот, насочен към популистки и крайни формации," написа Кънев.

Хайде де, нещо се обърках. Не беше ли Радан Кънев този, който преди малко повече от година, на 9 юни 2014 г., заяви следното на пресконференция на РБ:

"Реформаторският блок е за провеждане на референдум за задължително гласуване и приемане на график за предсрочни избори."

Е, за една година човек си променя мнението... Само дето на 12 май, пак на пресконференция, Радан Кънев пак заяви, че иска референдум за задължителното гласуване.

А някъде през юни нещата задухаха в друга посока:

"Ние трябва да имаме яснота по какъв начин се въвежда това задължително гласуване, какви санкции се налагат, за да не е наложено просто така. Задължението за гласуване е много необичайно. Това не е инструмент в ръцете на партиите. Аз на референдум за задължително гласуване ще гласувам против", каза тогава Кънев пред Дарик Радио.

Забележете, тук той все пак още иска референдум. Тоест, позицията е - против съм, но нека народът гласува.

40 дни по-късно вече се оказва, че народът е твърде глупав, за да решава сам такива неща.

Защото ГЕРБ го е заблудил - всъщност задължителното гласуване ще повиши резултата за ДПС, а няма да го намали. Все пак, в Кърджали е най-ниската активност, а там ДПС е звяр, нали? Представете си всичките ни съграждани от турски произход изведнъж да ги пратят на урните в редичка? ДПС направо ще ни завладее!

Да, ама не. ДПС е партията с най-мобилизиран електорат - миналата година 96% от гласоподавателите им бяха готови да гласуват пак за тях. Това означава, че повечето хора, които ще гласуват за ДПС, гласуват за ДПС. Без задължение.

А ако ще сравняваме активност - ДПС води в 5 избирателни района през 2014 г. - Кърджали,  Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Да, в Кърджали беше най-ниската активност. Но в Разград и Шумен беше само около процент под средната за страната, а в Силистра и Търговище - с няколко процента над.

И накрая, ако ще коментираме какво прави задължителното гласуване за партиите в една парламентарна република, нека вземем за пример една такава. Все пак Австралия.

През 1922 година австралийската Долна камара бива избрана с 59,38% от гласоподавателите, което предизвиква дискусия и в крайна сметка приемането на задължителното гласуване - без референдум. На следващите избори, през 1923 г., активността е 91,38%. На последните избори - през 2013 г. пък вот дадоха 93,23% от имащите право на глас.

Какъв е основният довод на австралийците? Задължителното гласуване намалява резултата на радикални партии и тези със специални интереси - те традиционно имат по-добре мобилизиран електорат, защото хората с крайни убеждения или специална позиция в една държава - например малцинствени групи - са по-политически активни от останалите. И именно тези партии губят от задължителното гласуване, защото масовият избирател е умерен и масовият избирател е от етническото мнозинство.

Така че, г-н Кънев, намерете си по-добри аргументи. В момента все едно пултът ви е развален.