Червената депутатка Мая Манолова и настоящият обмудсман Константин Пенчев се изправят днес един срещу друг при гласуването на нов обществен защитник. Депутатите ще избират между двамата, но с таен вот.

Засега Манолова се сочи като фаворит, макар и формално от ГЕРБ да заявяват, че не са й простили за аферата "Костинброд", която тръгна с неин сигнал. Очаква се за нея да гласуват депутатите на БСП, ДПС и партньорите в управлението АБВ и Патриотичен фронт. Скрити зад тайната на вота, смята се, че бюлетина в полза на Манолова ще пуснат и гербери.

За втори мандат на Пенчев ще гласуват реформаторите, които издигнаха кандидатурата му в последния момент, както и от ГЕРБ.

За избор на омбудсман няма нужда да се събира мнозинство от 121 депутати. Важното е за единия кандидат да са гласували повече от половината. Това прави гласовете от ГЕРБ решаващи за вота. 

В парламента вече поздравяват Манолова с "как сте, госпожо омбудсман", а причината за тази сигурност, че ще спечели, са слуховете, че социалистката се ползва с подкрепата на лидера на ГЕРБ - премиерът Бойко Борисов. Както и фактът, че Реформаторският блок не се сети по-рано да издигне кандидатурата на Пенчев, което остави впечатлението, че го издига в последния момент само, за да е опозиция на социалистите.